Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Een bos vol verhalen

DierenPark Amersfoort ligt midden in een groot, gekleurd (herfst)bos. 75 jaar geleden opende het dierenpark voor het eerst haar deuren voor de allereerste bezoekers. Het park was veel kleiner dan nu, maar het bos heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. Fred Vis is de kleinzoon van de oprichters. Als klein jongetje groeide hij op tussen de dieren en de bomen waar hij veel om geeft.

Fred Vis - DierenPark Amersfoort

Fred Vis is de eigenaar van DierenPark Amersfoort. Als kleinzoon van de oprichters (Wim en Jo Tertoolen) kent hij het park als geen ander. Hij heeft veel liefde voor dieren en de bomen. (Foto: archief)

Opgeroeid in een bos vol dieren

Mijn opa, oma en oom Piet hebben DierenPark Amersfoort opgericht. Als kleinzoon van de oprichters en zoon van oud-directeuren Astrid en Henk Vis ben ik opgegroeid in dit mooie park. Vanuit mijn ouderlijk huis liep ik zo het dierenpark in. Dit vond ik als klein jongetje natuurlijk geweldig. Wie in de klas kon er nou zeggen in zijn achtertuin tijgers en olifanten te ontdekken zijn? Al vroeg hielp ik al mee met het verzorgen van de dieren, later ben ik onder andere verantwoordelijk geweest voor het bouwen van dierverblijven.

Naast de dieren, heb ik ook een groot hart voor de vele bomen in ons park. Het park ligt in een prachtig bos dat het dierenpark groen kleurt. Niet alleen zijn bomen erg mooi en bijzonder, maar ook nog eens heel belangrijk voor alles wat op aarde leeft. Daarom waak ik ervoor dat er goed wordt gezorgd voor de bomen en dat er ‘toekomstbomen’ worden geplant om het groene bos en het karakter te behouden.

Het park ligt in een prachtig bos dat het dierenpark groen kleurt.

75 jaar geleden heeft mijn moeder samen met haar ouders de prachtige, Amerikaanse eiken bij het laantje van de ingang van het park geplant. In 75 jaar tijd zijn deze bomen uitgegroeid tot de reuzen die jou en elke andere bezoeker elke dag verwelkomen.

In 75 jaar tijd zijn deze bomen uitgegroeid tot de reuzen die jou en elke andere bezoeker elke dag verwelkomen.

Belangrijke bomen

Bomen zijn ontzettend belangrijk: zij zorgen voor zuurstof, een prachtig groen bladerdek, verkoelende schaduw tijdens warme, zomerse dagen, maar ook voor voedsel en schuilplekken voor bosbewoners als eekhoorns, vogels, maar ook mieren. Elke boom telt in ons dierenpark, maar sommige zijn extra speciaal. Denk bijvoorbeeld aan de grote eik achter de Apegoed en bij het otterverblijf. Ook de grove dennen vind je op veel plekken terug in ons dierenpark. Een boomsoort die heel erg hoort in deze zanderige omgeving waar Amersfoort te vinden is. Ook favorieten van mij: de mooie grote beuken voorin het park: bij de speeltuin en het rode pandaverblijf. Zo groot en zoveel takken; daarmee vergelijk zijn wij maar heel kleine poppetjes.

Denk bijvoorbeeld aan de grote eik bij het otterverblijf.

Bij het bouwen van dierverblijven spelen oude en nieuwe bomen een grote rol. Wij vinden het heel belangrijk dat de verblijven een groene uitstraling hebben. Niet alleen voor de bezoekers, maar zeker ook voor de dierbewoners die in ons dierenpark en in de natuur leven.

Japanse tuin

Heel bijzondere bomen, maar ook planten en bloemen, vind je in de Japanse tuin. De tuin is een idee én altijd een grote wens geweest van mijn vader Henk Vis. De grond waarop ons park staat, werd ooit gekocht van meneer Blomhoff. In ‘zijn’ bos, Birkhoven, was vroeger ook een Japanse tuin te vinden.

De tuin is een idee én altijd een grote wens geweest van mijn vader Henk Vis.

In een Japanse tuin is elk steentje en elke struik belangrijk, want de tuin moet helemaal kloppend en in evenwicht zijn. Als je een steen maar een heel klein beetje verschuift, dan is de tuin al niet meer perfect. In de Japanse tuin kom je helemaal tot rust, tussen de bonsaibomen (kleine bomen), het klaterende water van de waterval, de kleurrijke bloesembloemen, de koi karpers en de Japanse kraanvogels.

In een Japanse tuin is elk steentje en elke struik belangrijk, want de tuin moet helemaal kloppend en in evenwicht zijn.

Vlak bij de ingang van de Japanse tuin vind je een grote stapel stenen. Zijn deze stenen jou al eens opgevallen? Als je goed kijkt, zie je er een waakzame schildpad in; het symbool voor een lang en langzaam leven. Ook de keien rondom de waterval tonen gelijkenissen met dit trage dier. Prachtig!

Tweede leven

In DierenPark Amersfoort vinden wij het belangrijk om bomen zoveel mogelijk te behouden. Maar als een boom ziek is, moet deze helaas worden gekapt. Gelukkig krijgt een boom, als het kan, een tweede leven. Deze boom kan worden gebruikt om een dierverblijf in te richten, zoals bijvoorbeeld bij de olifanten. Deze reuzen vinden het maar al te leuk om met de stammen te spelen en er tegenaan te duwen.

Gelukkig krijgt een boom, als het kan, een tweede leven.

Herfst in het dierenpark

Misschien heb jij deze herfstvakantie ons park bezocht, of staat dit dagje uit misschien nog in de planning. Ik hoop dat jij, net zoals ik, enorm kan genieten van ons park en de natuur in ons gekleurde herfstbos vol avontuur!