Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Dwalen en unieke verhalen: vier een jaar lang feest met DierenPark Amersfoort

Hoera, ons bos is jarig! DierenPark Amersfoort bestaat 75 jaar. Vier jij het feest met ons mee? In deze blog neemt Dierecteur Astrid Wassenaar je terug in de tijd en onthult projectleider Timo van Boekel hoe jij samen met DierenPark Amersfoort het hele jaar feestviert.

Astrid Wassenaar DierenPark Amersfoort

Astrid Wassenaar is de Dierecteur van DierenPark Amersfoort. In die rol is zij eindverantwoordelijk voor het beleid van het dierenpark.

Al 75 jaar dé dierentuin voor kinderen

Ons bos bestaat alweer 75 jaar, wat een mijlpaal! DierenPark Amersfoort is al jaren dé dierentuin voor kinderen. Hier klim en klauter je tussen de dieren en ontdek je hoe bijzonder de natuur is, terwijl je klimt, glijdt en duikt. Dat kan al heel lang in ons dierenpark. Zo tjoekt de Berenboemel al 55 jaar langs tijgers, pinguïns en neushoorns. Misschien hebben je vader of moeder of zelfs je oma of opa ook vroeger een rondje meegereden.

In DierenPark Amersfoort klim en klauter je tussen de dieren en ontdek je hoe bijzonder de natuur is, terwijl je klimt, glijdt en duikt
In DierenPark Amersfoort klim en klauter je tussen de dieren.

Al 75 jaar ligt DierenPark Amersfoort midden in het bos. Naast de dieren hebben wij altijd een groot hart gehad voor de vele bomen die ons park prachtig groen kleuren. Bomen zijn niet alleen mooi, maar ook heel belangrijk voor alles wat op aarde leeft. Daarom activeren wij kinderen op een speelse manier om zich samen met ons in te zetten om de natuur te beschermen. Dat doen we ook al heel lang en blijven wij in de toekomst doen.

Al 75 jaar ligt DierenPark Amersfoort midden in het bos
Al 75 jaar ligt DierenPark Amersfoort midden in het bos.

Een feest organiseren

Dit jaar staan wij stil bij onze rijke geschiedenis en de toekomst van het park. Daarom vieren wij niet één dag feest, maar een jaar lang! En zo’n grote verjaardagspartij organiseer je niet in één week. Wij zijn al heel lang bezig met de voorbereidingen. Timo en zijn team brainstormden vorig jaar al hoe 2023 eruit gaat zien voor jou. Lees snel verder en ontdek hoe jij het hele jaar ons verjaardagsfeest meeviert!

Timo van Boekel - Marketeer - DierenPark Amersfoort

Timo van Boekel is projectleider en organiseert samen met zijn collega Juliëtte Lolkema alle activiteiten rondom het jubileumjaar.

De feestcommissie

Zoals Astrid al zei: een jubileumjaar organiseer je niet in één week. Al in oktober 2022 vroegen wij aan bezoekers, medewerkers, familie Vis en Gemeente Amersfoort om ideeën te delen. Al deze gedachtes zijn vertaald naar verschillende activiteiten, zodat iedere fan van het park het feest mee kan vieren.

We vieren het feest samen. Om de herinneringen van familie Vis een plek te geven, creëren we het Dwaalhof. Voor de bezoekers organiseren we het grote feestweekend. Rondom de wensen van medewerkers volgt er een jubileumborrel. Alle gidsen van vroeger en nu komen bijeen tijdens een reünie. En de inwoners van Amersfoort bewonderen dieren in de kunst in Amersfoortse musea.

We vieren het feest samen!

Een jaar lang dwalen

Het hele jaar staat DierenPark Amersfoort stil bij alle hoogtepunten en veranderingen. En dat zijn er een heleboel! Achter de Berenboemel vind je het Dwaalhof. In dit doolhof verdwaal je in onze rijke geschiedenis. Persoonlijke verhalen, tientallen foto’s, rekwisieten en luisterfragmenten vertellen je hoe ons park (en ons bos) al 75 jaar in ontwikkeling is. In het Dwaalhof bekijk je de liefde voor dieren en het park vanuit de ogen van bijzondere medewerkers.

In het Dwaalhof verdwaal je in onze rijke geschiedenis.

Deze acht medewerkers delen hun dierbare herinneringen met jou. Een van hen is Astrid Vis, oud-eigenaresse van het park. Zij woont bijna haar hele leven in het park, haar ouders hebben DierenPark Amersfoort opgericht. Vroeger draafde Astrid op haar pony door het park. Nu wandelt de eigenaresse dagelijks met haar hondje langs alle dieren. Haar goede vriend Marjo Hoedemaker werkt al ruim zestig jaar in het park. In 1980 werd Marjo hoofddierverzorger en is nu adviseur van het park. Hij weet als geen ander hoe DierenPark Amersfoort door de jaren heen is veranderd. Ontdek in het Dwaalhof welke herinneringen zij, en zes anderen, met jou delen.

Ontdek in het Dwaalhof welke herinneringen de medewerkers met jou delen.

Digitale herinneringen

Om beelden te verzamelen die deze herinneringen versterken, zocht mijn collega Tom van Es het archief uit. Hij waant zich een weg door alle mappen en spit talloze videobeelden door. Honderden diergeboortes, talloze sfeerbeelden, de opening van de Ark van Amersfoort en natuurlijk interviews met Familie Vis en Marjo Hoedemaker. Wat bijzonder om deze oude beelden terug te zien! Je ontdekt het allemaal tijdens jouw volgende bezoek aan het park.

Het feestweekend

Als je ons park in het Hemelvaartsweekend (18 mei t/m 22 mei) bezoekt, word je extra feestelijk onthaald. Dit weekend toveren wij om tot feestweekend. Vlaggetjes, muziek en taart: het hoort er allemaal bij! In het park kom je entertainment tegen en ontdek je nog meer over onze geschiedenis tijdens de historische rondleiding. In dit weekend komt ook het jubileummagazine uit. Spelletjes, unieke verhalen en heel veel (dieren)foto’s komen samen in één tijdschrift.

Jouw bezoek aan DierenPark Amersfoort voelt dit weekend wel heel speciaal. Als kers op de taart komt de burgemeester op 22 mei op bezoek en plant hij een jubileumboom. Op deze dag is ons park écht jarig.

Als je ons park in het Hemelvaartsweekend (18 mei t/m 22 mei) bezoekt, word je extra feestelijk onthaald.

Amersfoort viert feest

Niet alleen de burgemeester, maar ook drie Amersfoortse musea vieren het feest mee. De musea organiseren tentoonstellingen over ‘dieren in de kunst’. Je ontdekt de tentoonstelling ‘Vogels en Vissen’ nu in het Mondriaanhuis (t/m 17 september). Bewonder de vliegende en zwemmende dieren die op unieke wijze zijn afgebeeld. Herken jij de vogelsoort?

Je ontdekt de tentoonstelling ‘Vogels en Vissen’ nu in het Mondriaanhuis (foto Aad Hoogendoorn)

Van 3 juni t/m 3 september sta je versteld van ‘Wonderbaarlijke Wezens’ in Kunsthal KAdE. Ontdek welke mythische verhalen en geruchten eeuwen geleden rondgingen over ‘wilde’ dieren. Niet alleen in de kunsthal, maar ook in ons park spot je deze kunstwerken. In een aantal dierverblijven zijn ruimteschepen geland. Deze buitenaardse voertuigen zijn op weg naar een nieuwe planeet waar dieren een belangrijke rol vervullen…

Tot slot staat in Museum Flehite de rijke geschiedenis van DierenPark Amersfoort centraal. Herbeleef tientallen herinneringen en ontdek dierverhalen van vroeger. Ook jouw dierbare herinnering aan het dierenpark krijgt een podium. Mail uiterlijk 1 juni de beschrijving van dit bijzondere moment naar [email protected]. De familietentoonstelling opent haar deuren van 8 juli t/m 5 november.

Vier het feest met ons mee!

Zoals je hebt gelezen is er een heleboel te ontdekken en te beleven. Jij bent van harte uitgenodigd om met je hele familie ons verjaardagsfeest mee te vieren. Zien wij jou dit jaar in ons park? Hopelijk tot snel!

Jij bent van harte uitgenodigd om met je hele familie ons verjaardagsfeest mee te vieren
Jij bent van harte uitgenodigd om met je hele familie ons verjaardagsfeest mee te vieren.