Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Chimpanseevallei: hoe bouw je een verblijf voor chimpansees?

De chimpansees gaan verhuizen! Binnenkort ontdek jij tussen de bomen een nieuw, groen themagebied. Op vier meter hoogte sta jij oog in oog met de bijzondere mensapen. In deze blog vertelt projectleider Remco je in vijf stappen hoe hij samen met zijn team een nieuw thuis voor de chimpansees bouwt.

Remco Sevink is projectleider in DierenPark Amersfoort. Hij zorgt ervoor dat alle experts, die werken aan de bouw van de Chimpanseevallei, hun werk perfect kunnen uitvoeren. Van planningen tot het bestellen van materialen; Remco zorgt er met zijn team voor dat alle werkzaamheden soepel verlopen.   

Van oud naar nieuw

Al sinds 1961 leven er chimpansees in DierenPark Amersfoort. Je hebt de groep vast al vaak ontmoet in hun huidige verblijf. Dit onderkomen bestaat al sinds 1975. Ook al is het nog helemaal in orde, na bijna 50 jaar is dit verblijf wel wat gedateerd. Tijd dus voor een gloednieuwe vallei!

De Chimpanseevallei is een van de grootste bouwprojecten in DierenPark Amersfoort. Deze herfst opent dit groene themagebied en kun jij de chimpansees op wel vier meter hoog ontmoeten. Stiekem werken wij al jaren aan dit gigantische themagebied. Hoe dat precies gaat? Ik leg het je uit.

De Chimpanseevallei is het grootste bouwproject ooit in DierenPark Amersfoort.

Stap 1: brainstormen

Vier jaar geleden dachten we na over een nieuw thuis voor onze chimpanseegroep. Knappen wij het huidige verblijf op of beginnen we helemaal opnieuw? We kozen voor een nieuwe plek waar de chimpansees nog meer ruimte krijgen: naast het Dinobos. Toen het Dinobos twee jaar geleden kleiner werd gemaakt, kwam er een mooie ruimte vrij. En daarbij: de chimpansees hoeven nu niet twee keer in het jaar te verhuizen. Ideaal!

We kozen voor een nieuwe plek waar de chimpansees nog meer ruimte krijgen: naast het Dinobos.

Eén ding wisten we zeker: de chimpansees moeten lekker kunnen klimmen. Onderzoeken van de laatste jaren vertellen ons dat hoogtes heel belangrijk zijn voor de mensapen. Het idee voor een vallei met superleuke klimstructuren was geboren. Ook is het belangrijk dat de chimpansees ruimte krijgen om te rusten en zich terug te trekken. Veel in- en uitgangen dus, zodat ze elkaar niet in de weg zitten. Zou ook goed zijn voor de mens…  Maar een nieuw themagebied bouwen kan niet zomaar. Vergunningen (toestemming van de gemeente) zijn nodig. Toen we die binnen hadden, konden we écht starten.

Het idee voor een vallei met superleuke klimstructuren was geboren.

Stap 2: tekenen en ontwerpen

Naar de tekentafel! Tekeningen (en technische ontwerpen) laten zien hoe het nieuwe thuis voor de chimpansees eruit gaat zien. Met de focus op klimmen, spelen en rusten. Meerdere chimpansee-experts en afdelingen, zoals Dierverzorging, Educatie en Veiligheid, dachten mee om het allerbeste verblijf te ontwerpen. Samen zochten we naar de juiste balans, waarbij dierwelzijn altijd voorop staat. Maar natuurlijk moet het ook fantastisch worden voor jou!

Meerdere chimpansee-experts en afdelingen dachten mee om het allerbeste verblijf te ontwerpen.

We willen dat jij veel te weten komt over de chimpansee (in de natuur). Tussen de bomen ga jij mee op avontuur. Samen met het Jane Goodall Instituut Nederland bedachten we een superleuke Klim Alles-route voor jou. Specialisten tekenen alle ideeën uit op papier en op de computer. Wauw, wat wordt het mooi!

Tussen de bomen ga jij mee op avontuur.

Jane Goodall vertrok in 1960 met een verrekijker en een notitieblok naar Tanzania om chimpansees te bestuderen. Jane leefde 25 jaar lang tussen deze bijzondere dieren. Met eigen ogen ziet zij hoe chimpansees gereedschappen maken én gebruiken. Haar onderzoek was succesvoller dan iemand ooit had gedacht. Nog steeds inspireert zij volwassenen én kinderen om een steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Stap 3: aan de slag

Begin dit jaar was het dan eindelijk zover: we konden bouwen! Vrachtwagens vol materialen en agenda’s van verschillende experts betekent: plannen, plannen en nog eens plannen.

In februari ging de eerste schep de grond in. Graafwerkzaamheden en de fundering (dit deel draagt het gewicht) waren een van de eerste stappen. In de maanden daarna werden de muren en het dak van het binnenverblijf razendsnel gebouwd. Nu is de grote ruimte wind- en waterdicht. Ook verwarmingen en andere technische installaties zijn aangesloten. Straks, in september, wordt het glas (de ramen) geplaatst en richten we het binnenverblijf verder in.  

De muren en het dak van het binnenverblijf werden razendsnel gebouwd.

In mei stond er iets bijzonders op de planning: de ontwikkeling van de grote boom. Deze boom is onderdeel van de Klim Alles-route en staat deels in de vallei. Wij hebben een eigen thematiseringsteam. Deze experts weten precies hoe zij een stalen frame omtoveren tot boom. Dit uitkijkpunt over de vallei wordt een echte eyecatcher. Wauw! En wat dacht je van het net dat het verblijf omheint? 1500 m² aan stalen netten wordt met de hand vastgemaakt. Een flinke klus!

In mei stond er iets bijzonders op de planning: de ontwikkeling van de grote boom.
1500 m² aan stalen netten wordt met de hand vastgemaakt.

Stap 4: aankleden en inrichten

En dan zijn we er nóg niet. Zoals ik al zei, het is een gigantisch project. De vallei wordt wel tien meter hoog! Deze zomer zie je het binnenverblijf vanaf de buitenkant niet meer. Hoe dan?  Bergen zand en aarde worden neergelegd tegen de achterkant en zijkanten van gebouw aan. Zo vormen we een dal: de vallei loopt van bijna het plafond van het binnenverblijf (die je kunt bezoeken) naar beneden. En vanaf jouw ooghoogte weer omhoog naar de grote ‘boom’ die deels in het verblijf staat (Klim Alles-route). Een echte vallei dus.

Bergen zand en aarde worden neergelegd tegen de achterkant en zijkanten van gebouw aan. Zo vormen we een dal.

Als dat klaar is, beginnen we met de aankleding: klimstructuren, beplanting en grote keien. Zo maken we de natuurlijke omgeving na waar de chimpansees altijd iets ontdekken. Aan het einde van de zomer leggen we bezoekerspaden aan en werken we verder aan de Klim Alles-route én de buitentribune. Ook het onderzoekskamp en de veldpost, waar jij nog meer over chimpansees ontdekt, worden ingericht. Nog een heleboel te doen dus. Maar dan is de het groene themagebied écht af.

Aan het einde van de zomer leggen we bezoekerspaden aan en werken we verder aan de Klim Alles-route én de tribune.
Ook het onderzoekskamp en de veldpost, waar jij nog meer over chimpansees ontdekt, worden ingericht.

Stap 5: chimpansees gaan verhuizen

Na de zomer is het zover: de chimpansees gaan verhuizen. De dierenarts brengt de groep onder narcose (in slaap), zodat we de mensapen op een goede manier kunnen verhuizen naar hun nieuwe onderkomen. De dierverzorgers en de dierenarts kunnen direct een gezondheidscheck uitvoeren. Een win-win!

Na de zomer is het zover: de chimpansees gaan verhuizen.

Het zal wel even wennen zijn voor de chimpansees om in hun nieuwe verblijf wakker te worden. Denk jij dat ook? Een paar weken later, als de chimpansees zich helemaal thuis voelen, mag jij bij ze op bezoek en start jouw avontuur tussen de bomen.  

Wil je meer zien van de Chimpanseevallei? Bekijk onze bouwvideo’s op YouTube!

Maar we weten zeker dat de apen elke centimeter van hun grote verblijf gaan ontdekken.