< Dierennieuws

Ontsnapping chimpansees

DierenPark Amersfoort beleefde op dinsdag 3 november een zwarte dag. In de ochtend zijn er twee chimpansees uit hun verblijf ontsnapt. Hierbij raakten gelukkig geen bezoekers of medewerkers gewond. Om een levensgevaarlijke situatie te voorkomen, zijn deze twee mannelijke chimpansees neergeschoten. Wij betreuren deze gebeurtenis enorm.

De chimpen konden ontsnappen door een menselijke fout bij het sluiten van hun verblijf. Daardoor wisten apen buiten het verblijf te komen.

Situatieschets

Rond 10.30 uur ontdekte één van onze dierverzorgers dat er chimpansees buiten het verblijf waren. Daar is toen direct melding van gemaakt. We vermoeden dat het om meerdere apen ging, maar dat de rest van de groep zelf weer snel terug het verblijf is ingegaan. Behalve Mike en zijn kleinzoon Karibuna, twee van onze mannelijke chimpansees. Toen we de dieren hadden gelokaliseerd, zagen we dat Mike en Karibuna in het bezoekersgebied liepen.

Voor dit soort situaties hebben we natuurlijk een protocol klaarliggen. Ook in dit geval is direct het protocol ‘Dier ontsnapt’ in gang gezet. Dit betekent dat bezoekers en medewerkers waar mogelijk naar binnenlocaties worden gebracht en dat het ontsnapte dier wordt opgespoord. Op dat moment komt ook het interventieteam met speciaal daarvoor opgeleide medewerkers in actie. Zij sporen het dier op en zorgen ervoor dat het gevaar wijkt.

Waarom zijn de chimpansees niet verdoofd?

Uiteraard hadden wij uit voorzorg een verdoving voorbereid, maar het duurt tien tot vijftien minuten voordat het effect van een dergelijk middel merkbaar is. In die tijd hadden er zeer ernstige situaties kunnen ontstaan. De twee chimpen vertoonden namelijk imponerend gedrag. Een chimpansee in agressieve toestand kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties, waarbij de veiligheid van onze bezoekers en medewerkers ernstig in gevaar komt. Er was dus helaas geen andere keuze, maar deze beslissing doet ons natuurlijk wel enorm veel pijn. De twee chimpansees, Mike en Karibuna, maakten al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park en waren zeer geliefd.

Hoe gaat het met de chimpanseegroep?

Vlak na de gebeurtenis was de chimpanseegroep ontdaan en van slag. Karibuna was de alfa-man; hij en Kumi hadden afwisselend de leiding over de groep. Mike was onze oudste chimpansee, hij woonde al meer dan vijftig jaar in het park. De chimpanseegroep was de eerste dagen na de gebeurtenis wat timide. De chimpen zullen de komende tijd nodig hebben voor het verdere rouwproces, maar het gaat inmiddels naar omstandigheden goed met de dieren. Chimpansee Kumi was in het begin zoekende naar zijn rol in de groep, maar het mannetje neemt langzaamaan het natuurlijk leiderschap op zich. Dit is een proces en we verwachten dat onze chimpanseegroep zich de komende weken en maanden steeds meer zal vormen tot een harmonieus geheel.

Om Mike en Karibuna te herdenken, gaan we een herdenkplek inrichten bij het verblijf van de chimpansees. Dit biedt bezoekers en medewerkers een manier om stil te staan bij het verlies. We kijken naar een vaste invulling, maar in de tussentijd richten wij een tijdelijke plek in vlakbij ons chimpanseeverblijf, waar iedereen Mike en Karibuna kan herinneren.

Wij beseffen dat deze gebeurtenis grote impact heeft. Niet alleen op onze chimpanseegroep, maar ook op onze medewerkers en bezoekers die dit van dichtbij hebben meegemaakt. Aan hen bieden wij slachtofferhulp. Wij hebben contact opgenomen met de bezoekers die op het moment van de gebeurtenis in het park aanwezig waren. Wat er is gebeurd, heeft ook een enorme impact op de medewerkers en in het bijzonder de dierverzorgers. Wij willen iedereen bedanken voor alle steunbetuigingen, dat helpt ons enorm in het verwerkingsproces.

....
Park gesloten