Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting

Chimpansee geboren

In DierenPark Amersfoort is een chimpanseejong geboren. Het gaat goed met de kleine mensaap. “Voor moeder Chura is het de derde keer dat zij een jong ter wereld brengt. Zij pakt de rol als moeder ook deze keer goed op”, vertelt dierverzorger Saskia Visser.

Het chimpanseejong ligt nog veilig tegen de borst van moeder aan. “We hebben inmiddels ontdekt dat het een mannetje is en hebben hem de naam Obi gegeven.” De bevalling kwam als een verrassing, want de mannelijke chimpansees in DierenPark Amersfoort krijgen anticonceptie. Dit sluit echter nooit volledig uit dat een mannetje niet meer vruchtbaar is.

Chimpansee geboren in DierenPark Amersfoort

De pasgeboren chimpansee lijkt nog niet helemaal op de oudere dieren. “De huidskleur van het jong is een stuk lichter, die wordt pas donkerder tijdens de puberteit”, legt Saskia uit. De komende periode zal de jonge chimpansee een wit pluimpje op de billen krijgen. “Dit geeft voor de andere apen aan dat de kleine chimp nog niet de regels van de groep hoeft te volgen.” Het pluimpje houdt het jong de eerste vier tot zes jaar. Zo lang drinkt de kleine chimpansee ook melk bij de moeder. Saskia: “Chimpanseejongen blijven de eerste jaren bij hun moeder om van alles te leren. Hierna is het tijd om hun eigen rol in de groep te bepalen.”

Chimpansee geboren in DierenPark Amersfoort

De chimpansee komt in de natuur voor in Midden- en West-Afrika. Het dier staat op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten. “Door houtkap wordt hun leefgebied steeds kleiner en door stroperij zijn er steeds minder chimpansees”, vertelt Saskia. Daarom steunt het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund het African Conservation Foundation. “Met deze hulp is een regenwoudcorridor opgezet tussen twee gebieden. Zo kunnen de chimpanseegroepen zich verplaatsen tussen meerdere gebieden. Ook wordt er voorlichting gegeven aan de lokale bevolking”, legt dierverzorger Saskia uit. In het dierenpark is de pasgeboren chimpansee te bewonderen in het chimpanseeverblijf. Vanaf volgend jaar opent DierenPark Amersfoort een nieuw onderkomen voor de chimpanseegroep, de voorbereidingen voor de bouw zijn inmiddels gestart.

Chimpansee geboren in DierenPark Amersfoort