Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting
Tickets WeekendDeal: Tot € 7,- korting

Bomen voor de dieren

DierenPark Amersfoort is gelegen midden in een avontuurlijk bos. Daardoor beleef je de dieren hier in een groene omgeving vol met bomen.

Ook voor de dierbewoners is dit heerlijk: de boompartijen zorgen voor beschutting en tijdens warme dagen ook voor schaduwrijke plekken. Naast levende bomen, zijn de dieren ook blij met de stammen van gekapte bomen. Die krijgen een tweede leven in het dierenpark.

Robert Oosterhof DierenPark Amersfoort

Robert Oosterhof zorgt er met zijn team voor dat bezoekers de dieren kunnen bewonderen in een prachtig groen park. Een groot deel van hun tijd besteden zij aan een natuurlijke omgeving voor de dierbewoners en zijn zij dus ook verantwoordelijk voor de herplaatsing van de boomstammen.

4000 kilo

De bomen die worden gebruikt zijn beheerd gekapt. Zij hebben een FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council). Onlangs plaatsten wij stammen in de verblijven van de Aziatische olifanten en bij de apensoort Japanse makaken. Allemaal eiken. Die gaan namelijk een stuk langer mee dan bijvoorbeeld beuken en grove dennen. Bij de olifantenfamilie zijn flinke knoerten geplaatst. Om die stevig in de grond te zetten, kwam er een mobiele kraan aan te pas.

De bomen worden geplaatst met een mobiele kraan

Sommige boomstammen wegen namelijk wel 4000 kilo. In een groot, diep gat worden de stammen geplaatst en daarna wordt er ‘afgewaterd’. Niet om de bomen goed te laten groeien, maar om te zorgen dat de boomstammen goed en stevig vast staan.

De stammen worden geplaatst in het binnenverblijf van het Rijk der Reuzen

Meeveren

De bomen die bij de Japanse makaken zijn geplaatst, zijn een stuk minder dik dan die bij de dikhuiden. Daardoor veren deze bomen wat mee als de apen naar boven klimmen. De makaken leven op een eiland. Het is daarom nog een hele klus om de boomstammen in het verblijf te krijgen.

Japanse makaak met nieuwe stammen
Japanse makaken ontdekken de nieuwe stammen in hun verblijf

Met een telekraan worden de bomen op het eiland gehesen. Tussen de verschillende bomen is touw gespannen, zodat de apen zich van top naar top kunnen verplaatsen.

Willem Verdonck is Teamleider Dierverzorging. Hij geeft leiding aan de dierverzorgers en is eindverantwoordelijk voor de diercollectie. In die rol ziet Willem hoe belangrijk het hergebruik van bomen voor de dierbewoners is.

Spelen met stammen

Olifanten zijn echte familiedieren. Zij staan graag samen en spelen met elkaar, maar soms willen zij zich even afzonderen voor een rustmomentje. Maar de boomstammen vervullen nog veel meer rollen bij de dikhuiden. Sommige stammen zijn horizontaal geplaatst en het jonge olifantje Yindi vindt het maar wat leuk om daar onderdoor te kruipen en overheen te balanceren.

Olifantje Yindi

De dieren beleven er ook veel plezier aan om takken af te breken. De volwassen olifanten maken er soms zelfs een sport van om te proberen een boomstam om te duwen, maar wees gerust: de stammen zitten muurvast. Ook gebruiken de olifanten de stammen om hun huid aan te schuren, dat is goed voor hun dikke, maar ook gevoelige huid.

Insectenhapjes

De Japanse makaken beleven ook veel plezier aan de bomen, maar weer op een andere manier dan de olifanten. De makaken zijn eigenlijk apen die voor een groot deel op de grond leven, maar houden er ook van de hoogte in te gaan. Door het plaatsen van boomstammen wordt hun leefomgeving vergroot. Boven op de stammen zijn plateaus geplaatst van boomstamschijven.

De Japanse makaken klimmen hoog in de nieuw geplaatste bomen en touwen

Naast dat de apen daar zich kunnen afzonderen van de rest van de groep, houden zij vanaf hoogte ook goed overzicht. Tussen de boomschors verstoppen de dierverzorgers regelmatig eten waar de makaken naar op zoek kunnen gaan. Ook is het een handige schuilplek voor insecten en de apen vinden die ook erg lekker om op te peuzelen.

Duurzaam

Bomen zijn belangrijk. Niet alleen voor ons, maar ook zeker voor de dieren. Het is daarom mooi dat wij op deze manier duurzaam met het groen om kunnen gaan. Ook heel veel andere dierbewoners beleven veel plezier aan de bomen, maar daar kunnen we de volgende keer nog een boom over opzetten.