Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

Aaseters in gevaar op de Afrikaanse savanne

Wist je dat roofdieren op de Afrikaanse savannes hun voedsel ‘delen’ met andere vleeseters? Deze aaseters, zoals hyena’s en gieren, worden ook wel de schoonmaakploeg van de savanne genoemd. Maar er liggen vergiftigde karkassen op de savannevlaktes waardoor deze schoonmaakploeg wordt bedreigd. In deze blog legt Elise je uit hoe de Zuid-Afrikaanse organisatie Wildlife ACT Fund dit probleem tegengaat.

Elise van Schaik - DierenPark Amersfoort Wildlife Fund

Elise van Schaik is projectmedewerker bij het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund. Zij houdt zich bezig met natuurbeschermingsprojecten in binnen- en buitenland. Zo onderhoudt zij ook contact met Wildlife Act Fund.

Vergif

Leeuwen en andere roofdieren jagen op hun prooi en eten tot hun buik is gevuld. Het aangevreten karkas blijft dan over. Gieren en hyena’s weten hier wel raad mee. Zij kluiven de laatste restjes van de botten. Maar helaas telt de schoonmaakploeg van de natuur steeds minder leden. Hyena’s en gieren worden bedreigd.

Leeuw met prooi
Leeuwen en andere roofdieren jagen op hun prooi en eten tot hun buik is gevuld.

Helaas zijn er mensen die geloven dat onderdelen van gieren en hyena’s gebruikt kunnen worden als medicijn. Dat is een van de redenen waarom stropers vergiftigde karkassen neerleggen, ze kunnen onderdelen van de dieren verkopen. Maar ook de lokale bevolking vergiftigt karkassen om leeuwen en cheeta’s een lesje te leren. De roofdieren jagen namelijk op hun vee. Ook gieren, hyena’s en andere aaseters peuzelen dit aas op en worden ziek of sterven.

Steun

Wildlife ACT Fund gaat dit tegen en beschermt savannedieren, zoals leeuwen, neushoorns, olifanten, cheeta’s, gieren en hyena’s. Zo heeft Wildlife ACT Fund, mede dankzij de steun van het Wildlife Fund, in het afgelopen jaar gieren en hyena’s gered van de vergiftigingsdood.

Wildlife ACT Fund gaat dit tegen en beschermt savannedieren, zoals leeuwen, neushoorns, olifanten, cheeta’s, gieren en hyena’s.

Scholing

Wildlife ACT Fund informeert de bevolking over het vergiftigingsprobleem. De medewerkers leggen uit hoe de lokale samenleving op een diervriendelijke manier met wilde dieren om moet gaan. Zo proberen ze te voorkomen dat er conflicten tussen mens en dier ontstaan.

Wildlife ACT Fund ontving tienduizend euro van het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund. Met dit bedrag konden er veertig veldmedewerkers worden opgeleid. Deze harde werkers ondernemen meteen actie als wilde dieren worden vergiftigd. Twaalf medewerkers zijn speciaal getraind om het gedrag, de bedreigingen en sporen van hyena’s, luipaarden en gieren te herkennen. Doordat er nu meer oplettend en opgeleid personeel over de vlaktes rijdt, worden vergiftigde karkassen en verzwakte dieren sneller gespot. Vergiftigde lichamen worden weggehaald en besmette aaseters worden verzorgd en beter gemaakt.

Wildlife ACT Fund
Wildlife ACT Fund ontving tienduizend euro van het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund. Met dit bedrag konden er veertig veldmedewerkers worden opgeleid.

In twaalf maanden tijd heeft de Afrikaanse organisatie veel voor elkaar gekregen. Zelf zijn de initiatiefnemers ook ontzettend trots op wat de medewerkers in korte tijd allemaal hebben kunnen doen.

Er is meer…

In beschermde natuurgebieden wordt goed gelet op de veiligheid van alle savannebewoners. Jagers komen die gebieden niet binnen. Maar helaas kunnen niet alle gebieden worden beschermd. Daarom rijden er meerdere teams regelmatig door niet-beschermde gebieden, op zoek naar vergiftigde karkassen. Door dit speurwerk zijn er het afgelopen jaar zeker zeven plekken ontdekt waar vergiftigde karkassen zijn gevonden. Deze vergiftigde lichamen worden direct verwijderd en verzwakte aaseters worden verzorgd. Door de karkassen zo snel mogelijk te verwijderen wordt voorkomen dat er nog meer dieren vergiftigd raken.

Wildlife ACT Fund
Door het speurwerk van de teams zijn er het afgelopen jaar zeker zeven plekken ontdekt waar vergiftigde karkassen zijn gevonden.

Gieren redden

Het team kreeg in het najaar van 2022 een melding: er waren vier vergiftigde gieren gevonden. Het team van Wildlife ACT Fund ging er direct naartoe. Gelukkig leefden de gieren nog, maar de dieren waren wel ziek. De verzwakte aaseters werden naar een opvang gebracht waar zij konden aansterken. Gelukkig zijn de aaseters allemaal weer opgeknapt. In mei 2023 werden deze vier vogels succesvol vrijgelaten in de natuur.

Cameravallen

Dit is een mooi voorbeeld van het werk dat Wildlife ACT Fund doet. En dat is nog niet alles. In het afgelopen jaar zijn er tien cameravallen geplaatst. Deze camera’s houden hyena’s, luipaarden en gieren in niet-beschermde gebieden heel goed in de gaten. Hierdoor heeft Wildlife ACT Fund heel veel geleerd over deze diersoorten en hun gedrag. Niet alleen binnen beschermde gebieden, maar ook daarbuiten.

Camerabeeld (Wildlife ACT Fund)
Deze camera’s houden hyena’s, luipaarden en gieren in niet-beschermde gebieden heel goed in de gaten.

Soms gebeuren er ook bijzondere dingen. Zo raakte een van de camera’s beschadigd doordat een aap erin beet. Dit is vervelend, maar gelukkig kon de camera nog gemaakt worden. Nadat de aap de camera had stukgemaakt, zijn de andere camera’s versterkt om diefstallen en vernielingen te voorkomen.

Cameravallen (Wildlife ACT Fund)
Nadat de aap de camera had stukgemaakt, zijn de andere camera’s versterkt om diefstallen en vernielingen te voorkomen.

Toekomstplannen

Wildlife ACT Fund heeft, met hulp van DierenPark Amersfoort Wildlife Fund, heel veel goed werk kunnen leveren. Ze hebben de lokale bevolking opgeleid, aaseters gered, vergiftigde karkassen verwijderd en cameravallen geplaatst. Maar hier stopt het niet. De organisatie blijft groeien en breidt uit naar andere gebieden.

Camerabeeld (Wildlife ACT Fund)
Wildlife ACT Fund heeft de lokale bevolking opgeleid, aaseters gered, vergiftigde karkassen verwijderd en cameravallen geplaatst.

In de toekomst willen ze nog meer mensen uit het gebied opleiden, zodat die kunnen helpen om conflicten tussen mens en dier te voorkomen. De organisatie heeft steeds meer kennis over het natuurlijke gedrag van aaseters en ze weten steeds beter hoe ze deze schoonmakers van de natuur het beste kunnen beschermen. Maar Wildlife ACT Fund kan dit niet alleen. De organisatie heeft daarbij (financiële) steun nodig. Ze zoeken altijd vrijwilligers die willen helpen bij hun werkzaamheden. En je kunt ook net als het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund een donatie doen.

Ik wil helpen!

Wil jij helpen om de natuur te beschermen, dichtbij of ver weg? Lever dan je petfles of cartridge in bij DierenPark Amersfoort. De opbrengst van de cartridges en het statiegeld van de flessen gaan naar het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund. Hiermee worden natuurprojecten, zoals die van Wildlife ACT Fund ondersteund, maar je kunt ook rechtstreeks doneren aan het fonds. Alle beetjes maken een groot verschil!