Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

2023: terugblik op onze 75e verjaardag

Het jaar 2023 is bijna voorbij. In deze blog blikken wij terug op ons prachtige jubileumjaar. Ons bos bestaat dit jaar 75 jaar, en dat hebben we groots gevierd. Met ons Feestweekend als kers op de taart. Het hele jaar lang hebben wij onze bezoekers een lach op hun gezicht bezorgd en hen op een speelse wijze laten zien hoe mooi onze natuur is. Want waar kan dat beter dan midden in het bos van DierenPark Amersfoort?

Januari

Grijpstaartskink geboren

We trapten het jaar af met feestelijk geboortenieuws. Naast een galago-tweeling is er ook een grijpstaartskink geboren. Het gaat goed met de jonge skink. Je kunt de grijpstaartskink bewonderen in het Honderdduizend Dierenhuis. Maar zoek goed, want het dier zit vaak verscholen tussen de varens, boven aan de waterval.

Februari

Wilde Wildlife Weken

In de voorjaarsvakantie maakten we kennis met een gloednieuw evenement: de Wilde Wildlife Weken. In deze twee weken kwam jij van alles te weten over bedreigde diersoorten én hoe jij kan helpen om de natuur te beschermen, dichtbij en ver weg. Je kon zelfs jouw stem uitbrengen op het dier dat volgens jou een extra financieel steuntje in de rug verdiende. De leeuw ging er met de winst vandoor.

Dwaalhof geopend

DierenPark Amersfoort vierde dit jaar haar 75e verjaardag. In de voorjaarsvakantie opende het Dwaalhof, waarin jij kon dwalen in onze rijke geschiedenis.

Maart

Vogels en Vissen in het Mondriaanhuis

Ter ere van ons jubileumjaar stelden drie Amersfoortse musea ‘Dieren in de kunst’ centraal. Het Mondriaanhuis was de eerste. Meerdere kunstenaars verbeelden vogels en vissen op abstracte wijze.

Tentoonstelling 'Vogels en Vissen' in het Mondriaanhuis - foto Aad Hoogendoorn
Tentoonstelling ‘Vogels en Vissen’ in het Mondriaanhuis – Foto: Aad Hoogendoorn

Geboorte stokstaartjes

In maart zijn er drie stokstaartjes geboren. De familiegroep breidde uit. De jongen zijn inmiddels lastig te onderscheiden van hun oudere broers, zussen en de ouders.

Stokstaartjes

April

Allereerste pelikanenjong uit ei gekropen

Wij waren blij verrast toen we eerst een pelikanen-ei zagen, en er een maand later een jong tevoorschijn kwam. Kroeskoppelikanen leven sinds 2014 in ons dierenpark. Er leven meerdere koppels in Snavelrijk, maar nooit eerder kwam een gelegd ei uit. Het jong is inmiddels zo groot, dat je de vogels niet van elkaar kan onderscheiden.

Allereerste pelikanenkuiken uit ei gekropen in DierenPark Amersfoort

Huisdierenpoepactie

In de meivakantie (tijdens Poep & ZOO) riepen wij alle huisdiereigenaren op om ons te helpen bij een belangrijk onderzoek. ACTA (Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam) doet onderzoek naar enzymen in uitwerpselen. Deze enzymen helpen bij vertering van voedsel. Om dit te onderzoeken waren heel veel verschillende drollen nodig, van zowel huisdieren als dieren in het dierenpark. Heb jij meegeholpen? Inmiddels zijn de resultaten bekend. Benieuwd? Scrol verder naar december en kom erachter!

Twee gieren uit ei gekropen

Niet alleen een pelikaan, maar ook twee gieren kropen in april uit hun ei in Snavelrijk. Beide jongen kunnen inmiddels vliegen en zijn net zo groot als de ouders.

Gierenkuikens uit ei gekropen

Chimpansee Sjors overleden

Verdrietig nieuws. In april hebben wij chimpansee Sjors laten inslapen. Zij was de oudste chimpansee die in ons park leefde. Sjors had last van artrose, waardoor zij steeds meer moeite had met bewegen. Het welzijn van het dier staat altijd voorop. Helaas was er geen uitzicht meer op herstel. Sjors is 56 jaar geworden.

Chimpansee Sjors

Mei

Feestweekend

Op 22 mei was het groot feest! Op deze dag was het precies 75 jaar geleden dat het park haar deuren opende voor de allereerste bezoeker. Tijdens het Hemelvaartweekend vierden wij feest. Op onze verjaardag plantte de burgemeester een jubileumboom in ons park. Je vindt deze boom vlak bij de olifanten.

Broeihoop ringslangen

Wij hebben een broeihoop voor ringslangen gemaakt. Het vrouwtje zoekt rond mei een geschikte plek om haar eieren in te leggen. Een broeihoop is daar perfect voor. Olifantenmest, takken, snoeiafval; dat vorm de basis van de broeihoop. Je vindt deze hoop bij de ingang van Het Woud. Volgend jaar in mei zien we of de ringslangen de hoop hebben gevonden en gebruikt.

Adoptie gierkuiken

De Rüppels gier is ernstig bedreigd. Wij zijn daarom trots dat ons vale gierenkoppel een Rüppells gierenkuiken heeft geadopteerd. De biologische ouders van het gierenjong leven in Vogelpark Avifauna. Dit is een mooi voorbeeld van hoe dierenparken met elkaar samenwerken. Het gierenkoppel in DierenPark Amersfoort heeft eerst gebroed op een nep-ei, waarna de dierverzorgers het ei omwisselden voor het kuiken. Het jong werd vanaf het begin gezien als eigen jong. Het koppel en het jong zijn te bewonderen in de Stad der Oudheid.

Geadopteerd gierenkuiken krijgt eerste vliegles

Juni

Wonderbaarlijke Wezens in Kunsthal KAdE

In juni opende het tweede Amersfoortse musea een tentoonstelling over ‘dieren in de kunst’. Niet alleen in het museum kon je wonderbaarlijke wezens ontdekken. Ook enkele dierverblijven werden verrijkt met kunst.

Sofia Crespo - Critically Extant, 2022 (expositie Kunsthal KAdE) (3)
Sofia Crespo – Critically Extant, 2022 (expositie Kunsthal KAdE)

11e luiaardjong geboren

Het meest succesvolle luiaardkoppel van Europa heeft hun elfde jong op de wereld gezet. Het is tevens de laatste spruit van het stel, aangezien vader Quasimodo onlangs is overleden. Amaka en haar jong leven in het achterste deel van De Nacht.

Luiaard geboren in DierenPark Amersfoort

Juli

Kunst & ZOO in Flehite

Heb jij de pissende ijsbeer in Amersfoort al gezien? De ijsbeer is onderdeel van de derde tentoonstelling: Kunst & ZOO. In de tentoonstelling ontdekte je, aan de hand van persoonlijke verhalen, hoe het dierenpark door de jaren heen is veranderd.

Leontine Sies - Haasje over brons (expositie Flehite)
Leontine Sies – Haasje over brons (expositie Flehite)

Grote Waterschoonmaak

Op zaterdag 8 juli vond de Grote Waterschoonmaak plaats. Samen met Gemeente Amersfoort en wel zestig kinderen stak DierenPark Amersfoort de handen uit de mouwen. Met z’n allen hebben wij rivier De Eem schoon geschept. Met deze actie zorgden wij voor een schone rivier en een gezond leefgebied voor planten en dieren.

Grote Waterschoonmaak DierenPark Amersfoort

Waterpret!

De Grote Waterschoonmaak was ook de aftrap van ons zomerevenement: Waterpret! In de zomervakantie kon jij spetteren met water en ontdekte jij waarom water belangrijk is voor planten, dieren, mensen en het watervervoer.

Waterpret - Zomervakantie - DierenPark Amersfoort

Halsbandleguaan uit ei

Fantastisch nieuws! Voor het eerst in tien jaar is er een halsbandleguaan uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Daar zijn wij heel blij mee. Het jong is gezond, eet goed en springt in het rond. Wist je dat deze reptielensoort in winterrust gaat? Als je goed zoekt, kun je misschien een leguaan spotten.

Voor het eerst halsbandleguaan uit ei gekropen in DierenPark Amersfoort

Augustus

Flamingo-eieren uitgekomen

Na vijf jaar is er een Chileense flamingo uit het ei gekropen in ons park. Dat is goed nieuws, aangezien er in 2018 voor het laatst flamingo-eieren zijn uitgekomen. Kan jij het grijze jong spotten tussen bijna honderd roze flamingo’s?

Na vijf jaar flamingo-ei uitgekomen in DierenPark Amersfoort

Ringstaartmaki geboren

Aan het einde van de zomervakantie is er een ringstaartmaki geboren. De dierverzorgers waren blij verrast, aangezien het jong laat in het jaar ter wereld kwam. Het jonge vrouwtje gaat steeds vaker zonder haar moeder op ontdekkingstocht. Ze is nog een stuk kleiner dan de oudere soortgenoten, daaraan kan je de jonge spruit aan herkennen.

Ringstaartmaki geboren

September

Vijverballen werpen

Schoonmaken was nog nooit zo leuk! Met hulp van dertien enthousiaste kinderen en twintig vrijwilligers zijn maar liefst 1100 EM vijverballen in de grootste vijver van ons park gegooid. Deze ballen zorgen ervoor dat de waterkwaliteit op een natuurlijke manier verbetert. De milieuvriendelijke aanpak is het advies van Agriton, leverancier en producent van natuurlijke producten.

Neushoornweekend

Samen met het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund zette DierenPark Amersfoort de bedreigde Indische neushoorn in het zonnetje. Drie dagen lang genoten bezoekers van een weekend vol plezier en ontdekten kinderen hoe zij kunnen bijdragen aan bescherming van de neushoorns in de natuur. Komend jaar staat de pinguïn in het zonnetje.

Neushoornweekend DierenPark Amersfoort

Nieuw Kinderpanel

Aan het begin van het nieuwe schooljaar is het de taak aan tien jonge, enthousiaste natuurliefhebbers om DierenPark Amersfoort te voorzien van advies. Tijdens de eerste sessie stond onder andere de Warme Winteravonden centraal. Een deel van hun meningen nemen we mee. Breng ook deze kerstvakantie een bezoek aan dit betoverende evenement tussen de dieren!

Oktober

Buidelkonijn geboren

In oktober is er een buidelkonijn geboren. Het jong zat lange tijd verstopt in de buidel van de moeder. Inmiddels springt het jonge buidelkonijn in het rond De Nacht. 

Bedreigd buidelkonijn geboren in DierenPark Amersfoort

DinoAdventures

In de herfstvakantie startte jouw spannende dino-avontuur.  Survivallen door het bos en op bezoek bij de dinobroedplaats. Er zijn zelfs dino’s uit het ei gekropen. Maar… paniek! Er was een dinojong kwijt. Heb jij de Dinorangers geholpen om het dinojong weer terug te vinden?

Eerste krokodilstaarthagedis geboren

Nog meer geboortenieuws! Voor het eerst is er een Chinese krokodilstaarthagedis geboren in DierenPark Amersfoort. Inmiddels zijn er drie hagedissen ter wereld gekomen! De jongen verblijven nu (nog) achter de schermen. De ouders zijn momenteel in winterrust. Als je goed zoekt, kun je deze reptielen spotten. 

Voor het eerst bedreigde krokodilstaarthagedis geboren

November

Chimpansee geboren

Chimpansee Chura is voor de vierde keer moeder geworden van Obi. Het jonge mannetje doet het goed, maar wijkt nog niet van zijn moeders zijde.

Chimpansee geboren in DierenPark Amersfoort

Afsluiting jubileumjaar

Op de 66e editie van de Nationale Boomfeestdag schenkt DierenPark Amersfoort een boom aan de Gemeente Amersfoort. Hiermee sluit het dierenpark haar 75-jarig jubileum af.

DierenPark Amersfoort sluit jubileumjaar af met planten boom in Amersfoort

Nieuw diersoort: rode vari’s

In november zijn er vijf rode vari’s aangekomen in DierenPark Amersfoort. Met de komst van deze halfapen is er een nieuw diersoort te bewonderen in het park. De apen wennen goed aan hun nieuwe onderkomen. De groep bestaat uit een koppel en drie jongen.

Rode vari's ontdekken voor het eerst eiland in DierenPark Amersfoort

Resultaten huisdierenpoepactie

Zoals je eerder las, zijn er heel veel huisdierendrollen ingeleverd in de meivakantie. Al deze uitwerpselen zijn onderzocht door ACTA. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat vlees- en viseters (tijgers, huiskatten, fretten, otters) een hoge enzymactiviteit in hun ontlasting. Veel hoger dan planteneters (zebra’s, giraffen, konijnen). Dit betekent dat er meer ‘schaartjes’ nodig zijn om de eiwitten te verteren. Vleeseters en planteneters hebben dus andere enzymen in hun ontlasting. Hun voedsel wordt dus op een andere manier verteerd.

December

Warme Winteravonden

Rondom de feestdagen 2023/2024 is het dierenpark omgetoverd tot een magisch winterpark. Beleef samen met je gezin een magisch dagje uit tussen winterse dieren, duizenden lichtjes, kerstbomen, foodtrucks, livemuziek en zelfs sneeuw! Laat je betoveren en kom nog deze kerstvakantie langs. Het dierenpark is tijdens de Warme Winteravonden 27 tot en met 30 december 2023 en 2 januari tot en met 5 januari 2024) langer geopend, tot 20.00 uur.

Ruim 1.800 bomen geplant voor luiaard

Het hele jaar kon jij jouw petflessen inleveren in de grote kliko’s in het park. De luiaard is jou enorm dankbaar. De hele opbrengst gaat namelijk naar Proyecto Tití, een natuurorganisatie in Colombia die het leefgebied van de luiaard beschermt en opbouwt. Mede dankzij jouw hulp hebben wij € 8.513 opgehaald. Daarmee kan de organisatie 1.811 nieuwe bomen planten. Daarnaast heeft het Wildlife Fund ruim € 170.000 aan dier- en natuurbeschermingsprojecten gedoneerd. Dat is veel!

Opening Dierkeuken

Het jaar sluiten wij af met de opening van onze gloednieuwe Dierkeuken. Bewandel vanaf nu het Voedselpad en gluur bij de keuken naar binnen. Ontdek waar een luiaard van smult en hoeveel een giraffe op een dag eet.

Terugblik op een prachtig jubileumjaar

Wij kijken terug op een prachtig jubileumjaar. Hopelijk heb jij er net zo van genoten als wij en heb jij met al jouw zintuigen ontdekt hoe mooi de natuur is, dicht bij en ver weg. Ben jij er volgend jaar weer bij?