Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting

2021: een terugblik op een bijzonder jaar DierenPark Amersfoort

Het jaar 2021 zit er alweer bijna op. Vannacht gaan wij het nieuwe jaar in. Daarom is vandaag een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Want wat gebeurde er ontzettend veel. 2021 was niet altijd even makkelijk, bijvoorbeeld door tijdelijke gedwongen sluitingen wegens geldende RIVM-richtlijnen. Maar gelukkig kende het afgelopen jaar ook een hoop leuk dierennieuws. In deze blog neemt Algemeen Directeur Astrid Wassenaar je graag nog een keer mee door dit bijzondere jaar.

Astrid Wassenaar DierenPark Amersfoort

Astrid Wassenaar is de Algemeen Directeur van DierenPark Amersfoort. In die rol is zij eindverantwoordelijk voor het beleid van het dierenpark.

Januari

Het jaar begint goed met de geboorte van een zeldzame Standing’ daggekko. Een diergeboorte is altijd bijzonder, maar in dit geval helemaal: deze daggekko is bedreigd en komt in het wild alleen voor op het zuidwestelijke deel van het eiland Madagaskar.

Standing' daggekko jong
Jong Standing’ daggekko

Februari

In februari lag Nederland bedekt onder een dikke laag sneeuw. Dit zorgt voor veel sneeuwpret voor mensen, maar ook voor dieren. Zij ravotten erop los in hun besneeuwde verblijf.

Sneeuwpret voor de dieren

Deze maand kent ook verdrietig nieuws. Helaas moeten wij afscheid nemen van beer Kokkie op 26-jarige leeftijd. De bruine beer had al langere tijd last van ouderdomskwalen, zoals artrose. Ongemakken die vaker bij beren op leeftijd voorkomen. We hebben geprobeerd deze lasten zo lang mogelijk te verzachten, maar helaas kon de beer geen waardig leven meer leiden. Verdriet overheerst: Kokkie was een geliefd dier bij de verzorgers en bezoekers. Er wordt afscheid genomen van een icoon.

Beer Kokkie

Maart

Maar leven en dood liggen in het dierenpark altijd dicht bij elkaar. In maart wordt er een luiaardjong geboren. Moederluiaard Amaka draagt voor de negende keer een kleintje op haar buik. Het luiaardkoppel Quasimodo en Amaka zijn daarmee het meest succesvolle luiaardkoppel van Europa: het stel heeft de afgelopen jaren de meeste jongen ter wereld gebracht.

Luiaardje geboren in DierenPark Amersfoort
Luiaardjong bij moeder Amaka

De eerste maanden van het jaar is het park gedwongen gesloten wegens geldende RIVM-richtlijnen. Toch kunnen bezoekers DierenPark Amersfoort ook een beetje thuis beleven bijvoorbeeld via ons YouTubekanaal, maar ook via de Mierencam. Iedereen kan namelijk tegen een klein bedrag een Zuid-Amerikaanse parasolmier in het Honderdduizend Dierenhuis adopteren en de mier thuis volgen via een speciale webcam. De actie wordt een groot succes en ook nu nog worden er nog dagelijks mieren geadopteerd.

Adopteer een mier
Adopteer een mier

April

In het voorjaar wederom geboortenieuws. Na ruim twintig jaar worden er drie stokstaartjes geboren in DierenPark Amersfoort. Een heel bijzonder moment, want een stokstaartgeboorte is lang niet vanzelfsprekend. Stokstaartjes zijn kieskeurig in het kiezen van hun liefdespartner. Er moet een sterke klik zijn tussen de twee voor zij op een roze wolk belanden. Die klik is er zeker, want later mogen wij nog een keer jongen verwelkomen.

Jongen bij stokstaartjes
Jongen bij stokstaartjes

Treurig nieuws: in april kwam olifantje Thabo te overlijden. Wij hebben moeten besluiten olifant Thabo in te laten slapen nadat bij hem het herpesvirus (EEHV) was geconstateerd. De olifantenbul kon zich niet meer herstellen van dit zeer gevaarlijke virus. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt daarom het onderzoek dat de Universiteit Utrecht doet naar het ontwikkelen van een vaccin tegen dit virus. Hopelijk kan er op deze manier in de toekomst meer worden gedaan tegen deze nare ziekte.

Thabo
Olifant Thabo

Mei

Mei was een maand met goed nieuws. Na een maandenlange gedwongen sluiting mogen de poorten van het park weer open en kunnen bezoekers onze bijzondere dieren weer ontmoeten en klimmen en klauteren in en rondom de dierverblijven.

Ook is er vrolijk dierennieuws. Er komen zes uiterst zeldzame titicaca-kikkervisjes uit hun eieren gekropen. Een zeer bijzondere gebeurtenis, want dit dier is nagenoeg uitgestorven in het wild.

Kikkervisje Titicacakikker
Titicacakikkervisje

Het is de eerste keer dat DierenPark Amersfoort kweekt met deze diersoort. De ernstig bedreigde titicacakikker komt in het wild enkel voor in het Titicacameer en gedeeltes van aansluitende rivieren. De leefomstandigheden voor deze kikkersoort zijn al jaren niet goed. Het meer is zwaar vervuild door het dumpen van schadelijke stoffen en ook stroperij is een probleem. De plaatselijke bevolking eet de kikkers namelijk op en gebruikt de soort als medicijn. Daarom is er in 2017 een aantal titicacakikkers uit het meer gered voor nakweek, zo ook in DierenPark Amersfoort. Deze kweek leunt op precisiewerk. De temperatuur waaronder de eitjes kunnen uitkomen, moet bijvoorbeeld zeer exact zijn.

Titicacakikker
Titicacakikkers

Juni

In juni verwelkomen wij de baldadige broertjes brilbeer. Teju en Ariba zijn vanaf dat moment de enige brilberen die in Nederland te zien zijn. De broertjes komen te wonen op en rondom de berenrots waar tot eerder dit jaar beer Kokkie leefde. Bezoekers en beren klimmen vanaf nu samen de hoogte in. Het berenverblijf staat volledig in het teken van het oorspronkelijk leefgebied van de brilberen: de bossen van het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. De beren zijn erg goede klimmers en leven voor een groot deel in de bomen. Helaas wordt hun leefgebied bedreigd door bomenkap. In en rondom het verblijf beleeft de bezoeker van alles over de brilbeer als klimkampioen, maar ook over de grote waarde van bomen. Voor de beren, maar ook voor ons.

Brilbeerbroertjes
Brilbeerbroertjes Teju en Ariba

Op de parkeerplaats neemt wethouder Roald van der Linde (Gemeente Amersfoort, ‘Mobiliteit en luchtkwaliteit’) achttien elektrische laadpunten in gebruik door als eerste een auto op te laden bij het dierenpark. De laatste jaren merken wij een stevige groei in het gebruik van de elektrische auto onder onze bezoekers. In ons park is verduurzaming een van de belangrijkste streefpunten. De afgelopen jaren zijn al verschillende duurzame stappen gemaakt. Denk aan het verduurzamen van verlichting, gebruik van FSC-gecertificeerd hout en het verwarmen van water door zonneboilers. Ook kunnen bezoekers hun oude telefoons en cartridges voor het goede doel inleveren.

Wethouder Roald van der Linde (Gemeente Amersfoort, l), Pieter Zijlema (Scopius, m), Algemeen Directeur Astrid Wassenaar (DierenPark Amersfoort, r)
Achttien laadpalen in gebruik

Juli

Een primeur in DierenPark Amersfoort: voor het eerst worden er hier twee rode panda’s geboren. Al een paar jaar leeft er een pandakoppeltje in ons park, maar het krijgen van jongen is echter geen vanzelfsprekendheid. Hoewel panda’s zich veelal in de boomtoppen bevinden, vindt de paring vaak op vaste grond plaats. Onze panda’s delen ook daar hun geluk en dat leidt nu tot twee prachtige jongen: ‘Hikaru’ (‘schittering’) en ‘Suki’ (‘liefde’). Wij zijn bijzonder blij met de jonge panda’s, want in het wild gaat het niet goed met deze soort. Met hun pluizige vacht en donkerbruine ogen, hebben zij een grote aantrekkingskracht op mensen en zijn zij erg populair als huisdier in hun oorspronkelijk leefgebied, het Himalayagebergte. Veel mensen halen dan ook een panda in huis. Ook door stroperij en bomenkap leven er nog maar 10.000 rode panda’s in het wild. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt daarom het Red Panda Network dat de plaatselijke bevolking traint om woudwachter te worden. Deze ‘woudpolitie’ houdt controle in het leefgebied van de panda.

Rode panda's samen
Rode panda’s geboren

Augustus

In de zomermaanden is DierenPark Amersfoort extra lang geopend. Op de woensdag-, zaterdag- & zondagavond worden bezoekers ondergedompeld in zinderende zomervibes. Tijdens deze bijzondere avondopenstellingen kunnen zij eten, drinken en dansen tussen de dieren. Veel Nederlanders kiezen er dit jaar voor om hun vakantie in eigen land te vieren en daarom beleef je in ons park onvergetelijke vakantiedagen. Met een gratis paspoort maakt de bezoeker een reis langs de zonaanbidders uit de dierenwereld en komt op plekken waar de vakantieganger misschien nog nooit eerder is geweest.

Zomeravonden
Zomeravonden in DierenPark Amersfoort

Verderop in de zomer ontsnappen er twee wolven uit hun verblijf door een bijzondere samenloop van omstandigheden. Bij de ontsnapping is er geen sprake van een gevaarlijke situatie, maar de ontsnapping maakte wel veel los. Al snel zijn de twee dieren weer in hun verblijf te vinden. Niet lang daarna overlijdt een van de eerder ontsnapte wolven. Een sombere gebeurtenis in het bestaan van DierenPark Amersfoort.

September

In september start DierenPark Amersfoort met het Kinderpanel. Vanaf nu geven wij kinderen een stem in de ontwikkeling van het dierenpark. We vinden dat de nieuwe generatie het verschil maakt in een mooiere wereld voor mens en natuur. Wij zijn daarom heel benieuwd hoe de kinderen denken over de dierbewoners, ons park en wat wij allemaal van plan zijn. Het panel bestaat uit elf kinderen tussen de acht en twaalf jaar. De kinderen zijn de helden van nu en van de toekomst; hun ideeën en hulp maken onze dierentuin nóg beter. De eerste sessie van het panel gaat over een eventueel nieuw chimpanseeverblijf en uit die sessie zijn veel inspirerende ideeën naar voren gekomen. De leden gaan in gesprek met de dierverzorgers, ontwerper, educator en communicatieafdeling. Er wordt gedacht aan zowel de chimpansees als de bezoekers. De ideeën liepen uiteen van informatieve rangerhutjes tot touwbruggen voor de apen en van een combinatie met een horecalocatie tot een buitenverblijf vol met bomen en verrijking.

Kinderpanel
Kinderpanel

Oktober

Na lange tijd mag er weer een programma in het park plaatsvinden wegens soepelere richtlijnen en zo keren na een jaar afwezigheid de DinoAdventures weer terug in het dierenpark. De Adventures staan dit jaar in het teken van een vulkaanuitbarsting. De avonturiers beleven avonturen uit de oertijd, maar toch is dit jaar het thema actueler dan ooit. De bezoeker ontdekt wat extreme natuurverschijnselen doen met onze leefomgeving. Iedereen is uitgenodigd om samen met de Dinoranger op kraamvisite te gaan bij de dinosaurussen. Maar… er staat een vulkaan op uitbarsten en daar worden ook de dino’s onstuimig van. De vulkaan op La Palma houdt de gemoederen flink bezig, maar ook in de tijd van de dino’s hadden deze uitbarstingen een grote impact.

DinoAdventures
De DinoAdventures staan dit jaar in het teken van een vulkaanuitbarsting.

November

Samen met natuurorganisatie Green Balkans zet ons Wildlife Fund in het najaar twee gieren uit in het wild. Deze vogels werden het afgelopen jaar geboren in ons park. De gieren worden eerst naar een tijdelijke Bulgaarse opvanglocatie gebracht. Daar worden zij door een team van dierenartsen voorbereid om fit en gezond de wijde wereld in te vliegen. Het is fantastisch om op deze manier aan het soortbehoud van bijzondere roofvogels te mogen meewerken. Het gaat niet met goed met de Europese giersoorten in Bulgarije, verschillende soorten zijn er al bijna uitgestorven. In de jaren zeventig legden Bulgaarse boeren vergiftigde karkassen neer om beren en wolven te verjagen. Hier werden ook veel gieren onbedoeld het slachtoffer van, waardoor de populatie snel achteruitging. Nu zijn er andere bedreigingen zoals stropers en windmolens. De gieren vliegen zich regelmatig dood tegen de wieken van deze molens. Het Wildlife Fund en Green Balkans zetten zich in om deze bedreigingen aan te pakken, voorlichting aan de lokale bevolking te geven en om vale gieren te herintroduceren in het wild.

Gieren uitgezet
Samen met natuurorganisatie Green Balkans zet ons Wildlife Fund in het najaar twee gieren uit in het wild.

December

Aan het einde van het jaar ondersteunt DierenPark Amersfoort 3FM Serious Request. De landelijke radiozender zet zich in voor het Wereld Natuur Fonds. Het Glazen Huis keert terug en staat dit jaar in Amersfoort. Daar draaien de 3FM-dj’s 24 uur per dag verzoekplaten om geld in te zamelen voor het beschermen en herstellen van de regenwouden van Zuid-Amerika. Gebieden die als een groen schild voor de aarde dienen en klimaatverandering tegengaan. DierenPark Amersfoort omarmt dit doel volledig en heeft daarom een aantal passende doneeracties opgezet. De Zuid-Amerikaanse regenwouden worden ernstig bedreigd en daarmee ook de leefomgeving van veel diersoorten. DierenPark Amersfoort maakt zich hier grote zorgen over en zet zich in voor het behoud van de natuurlijke leefomgeving van onder andere de brilbeer, luiaard en de zeldzame titicacakikker. Er kunnen verschillende acties worden ondersteund, zoals het meelopen met een brilbeer- en een doeroecoeli-verzorger. Ook wordt er kans gemaakt om te een naam te geven aan een pasgeboren doeroecoeli (nachtaapje). Laura is uiteindelijk de gelukkige. Zij gunt het aapje de naam ‘Renova’ dat Spaans is voor ‘vernieuwen’. Toepasselijk: het planten van nieuw groen ter vervanging van de bomenkap.

Doeroecoeli (nachtaapje) geboren
Doeroecoeli (nachtaapje) geboren

Nadat wij begin dit jaar afscheid moesten nemen van bruine beer Kokkie en olifantje Thabo, nemen wij aan het einde van het jaar afscheid van een ander icoon uit ons park: Siberische tijger Ilja. Uit de sectie blijkt dat tijger Ilya een scheur in het middenrif had. Daardoor zijn de darmen voorbij de maag, in de borstkas, komen te liggen. Dit zorgde voor acute benauwdheid. Het team van dierenartsen en dierverzorgers hebben medische zorg gegeven, maar helaas is het dier er niet meer bovenop gekomen en is hij aan shock overleden. Hij heeft de mooie leeftijd van zeventien jaar bereikt.

En toen moest het dierenpark opnieuw tijdelijk dicht wegens een nieuw ingestelde lockdown. Hierdoor vinden er ook geen Warme Winterweken plaats in de kerstvakantie. Toch zijn onze dierbewoners wel in kerstsfeer. Tijdens de donkere dagen voor kerst worden de Siberische tijgers, rode panda’s en brilberen getrakteerd op levensgrote, voedzame kerstkransen als voorloper van een kerstmaal. Afhankelijk van de diersoort vinden de dieren tussen de dennentakken en cornus onder andere appels, bamboe, kokosnoten en stukjes vlees. Zij krijgen zo niet alleen een gezonde lekkernij, maar ook een enorme verrijking voorgeschoteld.

De dieren in DierenPark Amersfoort worden vandaag verrast met een bijzondere vervroegde kerstmaaltijd.
De dieren in DierenPark Amersfoort worden verrast met een bijzondere vervroegde kerstmaaltijd.

Op naar een mooi 2022

Na een bijzonder jaar is 2021 nu echt om. Een jaar waarin ontzettend veel gebeurde en waarin wij 578.828 bezoekers mochten verwelkomen. Dat zijn er veel minder dan tijdens een ‘normaal’ jaar, maar toch zijn we heel blij dat jullie ons in de periode dat wij wel open waren, weer wisten te vinden. Wij hopen weer snel open te mogen gaan en jullie ook het komende jaar weer te mogen verwelkomen in ons avontuurlijke bos waar je van alles te weten komt over het fascinerende van dier en natuur, terwijl je onder, boven en langs de dieren klautert. Ook in 2022 willen wij kinderen op een speelse wijze activeren tot het creëren van een mooiere wereld voor mens en natuur. Hopelijk ook in ons bos waar je met je zintuigen beleeft hoe mooi en bijzonder dieren zijn. Ik wens jullie een ontzettend mooie jaarwisseling en graag tot volgend jaar in DierenPark Amersfoort!