Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dino's

Stegosaurus

Ontdek meer over de stegosaurus, een grote planteneter met een gevaarlijke staart.   

  • Lengte: 6,5 meter
  • Gewicht: 2.600 kilo
  • Voedsel: Planteneter
  • Leefgebied: Alle continenten, behalve op Antarctica en Australië.
  • Status: Uitgestorven
  • Weetje: Deze dino kenmerkte zich door uitsteeksels op de rug.

Leefgebied

Waar leefden stegosaurussen?

De stegosaurus kwam voor op alle continenten, behalve op Antarctica en Australië. Zij leefden in kuddes. Met een scherpe, puntige staart kon de dinosauriër vijanden van zich afslaan. De staart heeft namelijk meerdere stekels die alle kanten op wijzen. Als de dino daarmee zwaaide, kon de stegosaurus de vijand behoorlijk verwonden.

Stegosaurus

Voedsel

Wat aten stegosaurussen?

Stegosaurussen aten planten en struiken. Deze dinosaurussen konden niet goed kauwen. Waarschijnlijk maalden deze dinosaurussen hun voedsel fijn met gastrolieten (maagstenen).

Dit zijn stenen die sommige diersoorten eten. Wanneer een dier niet de juiste tanden en kiezen heeft om voedsel goed te verteren, gebruikt het deze stenen in de maag om de spijsvertering op gang te helpen. Er zijn meerdere dieren, zoals struisvogels, die gastrolieten gebruiken bij het vermalen van voedsel.

Weetje

Hoeveel beenplaten had deze dino op de rug?

De stegosaurus had zeventien beenplaten op de rug. Dit zijn uitstekels op het lichaam die bestaan uit botstructuur. Deze beenplaten hadden verschillende groottes. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze rugbedekking eruitzag en waarvoor de beenplaten waren bedoeld, maar waarschijnlijk gaven de platen bescherming en konden deze dino’s met deze beenplaten hun lichaamstemperatuur regelen.

Een andere gedachte is dat de huid zich over deze beenplaten heen vormde. Bij bepaalde emoties stroomde er meer bloed door de aderen, waardoor de beenplaten als waarschuwingsteken dienden. Het is alsof je bloost; dan krijg je ook een rode kleur.

Dinobos

Ontdek mij in het vernieuwde Dinobos! Maak een onvergetelijke tijdreis naar miljoenen jaren geleden en kom alles te weten over dinosaurussen en de tijd waarin zij leefden. Sta oog in oog met reusachtige dino’s, maar kijk uit voor de gevaren die toen op de loer lagen!