Leefgebied
Waar leven wevervogels?
In DierenPark Amersfoort wonen twee wevervogels, namelijk de Madagaskar wevervogel en de Napoleonwever. De naam zegt het eigenlijk al: de Madagaskar wevervogel komt van oorsprong alleen voor op het Afrikaanse eiland Madagaskar.
Mensen hebben dit vogeltje meegenomen naar andere eilandgroepen, vandaar dat dit dier nu ook op de Amiranten, Comoren, Seychellen, Mauritius en Réunion leeft. De Napoleonwever komt voornamelijk voor in Afrika.
Voedsel
Wat eten wevervogels?
Madagaskar wevervogels zijn qua voedsel niet kieskeurig. Deze veelzijdige eters zijn dol op verschillende soorten zaden, bessen en insecten. De Napoleonwever eet voornamelijk insecten.
Liefde en Opvoeding
Hoe worden wevervogels geboren?
Beide wevervogels kunnen twee tot vier eieren leggen. Het bijzondere is dat deze eieren glanzend blauw van kleur zijn. Deze kleine vogeltjes lijken een beetje op de gewone huismus, maar tijdens het broedseizoen veranderen de mannen van kleur! De mannen van de Madagaskar wevervogel worden felrood, terwijl de mannen van de Napoleonwevers een goudgele kruin, nek en staart krijgen afgewisseld met pikzwarte veren.
De mannetjes zijn weken bezig met het bouwen van een mooi koepelvormig nestje voor het vrouwtje. Ze maken dit met lange grassprieten, dunne takjes en stukjes blad. Het nest hangt vaak aan een stevige tak boven de grond. De wevervogelvrouwen zijn erg kieskeurig en inspecteren het nest dat het mannetje maakt grondig. Zolang het vrouwtje het nest niet goedkeurt, blijft de man eraan bouwen. De mannen moeten niet alleen het nest laten goedkeuren, ook moeten ze pronken met hun verenkleed, anders gaan de vrouwen alsnog op zoek naar een andere man.
Na ongeveer twee weken piepen er kleine wevervogeltjes uit het ei. De eerste twee weken blijven de kleine, kale en blinde kuikens in het kunstwerk van hun vader. Nadat zij zijn uitgevlogen helpt de vader nog een tijd met het zoeken naar voedsel. Ook waarschuwt hij zijn kuikens als er gevaar dreigt.
Heb je nog een dierenvraag?
Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!