Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Vioolbidsprinkhaan

Leer meer over de vioolbidsprinkhaan, een vredelievende sprinkhaan.

  • Lengte: 11 centimeter
  • Leeftijd: Tot 1,5 jaar
  • Voedsel: Insecteneter
  • Leefgebied: Zuid-India en Sri Lanka
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Vioolbidsprinkhanen wiebelen om de wind na te doen en zo niet op te vallen.

Leefgebied

Waar leven vioolbidsprinkhanen?

Oorspronkelijk leven vioolbidsprinkhanen tussen de bladeren in de bossen van India en Sri Lanka. Tegenwoordig zijn deze bidsprinkhanen in wel meer landen in Azië te vinden. Zij worden ook vaak door mensen als huisdier gehouden. Meestal zijn bidsprinkhanen niet zo aardig voor elkaar, maar de vioolbidsprinkhaan is een uitzondering. De dieren kunnen vredig samenleven, zonder dat de mannetjes meteen worden opgegeten door de dames!

vioolbidsprinkhaan

Voedsel

Wat eten vioolbidsprinkhanen?

Vioolbidsprinkhanen eten vooral vliegende insecten. De sprinkhaan wacht rustig af tot er een prooi verschijnt en grijpt deze dan uit de lucht met zijn vangarmen.

vioolbidsprinkhaan

Liefde en Opvoeding

Hoe worden vioolbidsprinkhanen geboren?

Eén van de grote verschillen tussen de mannen en de vrouwen is dat alleen de mannen kunnen vliegen. Ook hebben de mannen voelsprieten met veel haren, de vrouwen niet. Het vrouwtje legt ongeveer zeven langwerpige en schuimige pakketjes eieren, die na vier tot zes weken uitkomen. Het schuim beschermt de eitjes tegen kou, hitte en droogte. Dit levert meestal zo’n twintig tot dertig kleintjes op, die ook wel nimfen genoemd worden. De nimfen moeten gemiddeld negen keer vervellen tot ook zij de vorm van een viool hebben.

Weetje

Waarom wiebelt de vioolbidsprinkhaan?

De naam zegt het al, dit bijzondere insect lijkt een beetje op een viool. Ook doen deze sprinkhanen een dor blaadje na, zodat zij niet opvallen. Soms wiegen zij zelfs zachtjes heen en weer, om de wind na te doen. Een vioolbidsprinkhaan eet vooral vliegende insecten.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.