Tickets Tot € 2,- korting
Tickets Tot € 2,- korting
Ontmoet onze dieren

Padhagedis

Leer meer over de padhagedis, een stekelig reptiel.

  • Lengte: 20 centimeter
  • Gewicht: 100 gram
  • Leeftijd: Tot 13 jaar
  • Voedsel: Insecteneter
  • Leefgebied: Zuidwest-Mexico en Noord-Guatemala
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Door de langzame manier van bewegen is de padhagedis naar een pad vernoemd.

Leefgebied

Waar leven padhagedissen?

In de woestijnen van Mexico en Guatemala kan je de padhagedis tegenkomen. Padhagedissen leven meestal solitair, dat betekent dat zij het liefst alleen zijn. Door de bruine kleur valt het dier bijna niet op in het woestijnzand. Roofdieren lopen zo voorbij, omdat de hagedis zich gedeeltelijk ingraaft in het zand en heel stil kan blijven zitten. Als er toch gevaar dreigt, blaast de padhagedis zich op, zodat zijn scherpe stekels goed zichtbaar zijn.

Padhagedis

Voedsel

Wat eten padhagedissen?

Padhagedissen eten vooral mieren. In het zuiden van Amerika worden de lokale mieren steeds meer verdreven door de vuurmier. Padhagedissen eten geen vuurmieren, waardoor er minder eten voor hen is.

Padhagedis

Liefde en Opvoeding

Hoe worden padhagedissen geboren?

Padhagedissen leggen eieren. Na ongeveer twee maanden komen tien tot vijftien eieren uit.

Weetje

Hoe beschermen padhagedissen zich tegen gevaar?

In het wild blazen de padhagedissen zich op wanneer er gevaar dreigt. De scherpe stekels die dan goed zichtbaar zijn, schrikken de vijanden af. De padhagedissen hebben een bijzondere troef om roofdieren te weren: bij hoge stress kan er een bloedvat kapot gaan, waardoor er bloed uit de ogen spuit. Dit gebeurt ongecontroleerd. Zij hebben deze actie niet in de hand, maar het ziet er wel indrukwekkend uit.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.