Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Kameleon

Leer meer over de panterkameleon, een kleurrijk reptiel.

  • Lengte: 70 centimeter
  • Gewicht: 200 gram
  • Leeftijd: Tot 8 jaar
  • Voedsel: Insecteneter
  • Leefgebied: Madagaskar
  • Status: Niet bedreigd

Leefgebied

Waar leven panterkameleons?

Deze bijzondere kameleons leven hoog in de bomen op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Hun handige ronde staart gebruiken de kameleons om zich vast te houden tijdens het klimmen in de boom.

DierenPark Amersfoort verwelkomt een panterkameleon

Voedsel

Wat eten panterkameleons?

Panterkameleons eten voornamelijk insecten. Als jij heel aandachtig naar de panterkameleon kijkt, zie je misschien wel dat het dier de ogen afzonderlijk van elkaar kan bewegen. Dit doen panterkameleons om zowel hun prooi aan de voorkant in de gaten te houden met het ene oog, als een vijand achter zich met het andere oog. Panterkameleons hebben een lange tong die zij naar buiten schieten om insecten te vangen. De tong kan net zo lang zijn als hun lichaam!

Liefde en Opvoeding

Hoe worden panterkameleons geboren?

Vrouwtjes veranderen van kleur als zij eieren gaan leggen. Zo weten de andere mannetjes dat zij niet meer beschikbaar is. Een vrouwtje kan wel tien tot dertig eieren tegelijk leggen. Haar eieren begraaft zij diep in de grond. Het kan wel een half jaar tot een jaar duren totdat alle eieren zijn uitgekomen. Niemand weet precies waardoor het verschil zo groot is. Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar eieren leggen en ook verschillende plekken.

Weetje

Hoe verandert de kameleon van kleur?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.