Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Tickets ZomerDeal: tot € 7,- korting
Ontmoet onze dieren

Blauwtongskink

Leer meer over de blauwtongskink, een reptiel met een knalblauwe tong.

  • Lengte: 35 centimeter
  • Gewicht: 500 gram
  • Leeftijd: Tot 20 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Insecteneter Vleeseter
  • Leefgebied: Australië
  • Status: Onbekend
  • Weetje: Skinken zijn ‘eierlevendbarende’ reptielen.

Leefgebied

Waar leven blauwtongskinken?

In de bossen en graslanden van Australië kun je de blauwtongskink tegenkomen. Je hoeft niet boven in de bomen te zoeken, want het zijn echte grondbewoners. Op het heetst van de dag zoeken zij graag beschutting tussen het struikgewas. Soms graven zij zelfs met hun neus een ondiepe kuil om koelte te vinden.

blauwtongskink

Blauwtongskinken zijn solitair levende dieren, zij leven dus graag alleen. De mannen hebben een eigen territorium, een gebied dat zij verdedigen.

Voedsel

Wat eten blauwtongskinken?

Blauwtongskinken eten fruit, insecten, kleine prooidieren en slakken.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden blauwtongskinken geboren?

Skinken zijn ‘eierlevendbarende’ reptielen. Dat betekent dat de eieren binnenin het lichaam van de moeder worden uitgebroed. De skinken worden levend geboren en zijn daardoor heel snel zelfstandig. De draagtijd is tussen de vier en vijf maanden. Gemiddeld worden er dan tussen de tien en vijftien kleine skinken geboren. Na de geboorte zijn de jongen ongeveer twaalf centimeter groot.

Weetje

Waarom heeft de blauwtongskink een blauwe tong?

Hun naam hebben de blauwtongskinken te danken aan hun kobaltblauwe tong. De tong valt extra op door de rode slijmvliezen in hun bek. Waarom zij precies zo’n blauwe tong hebben, is niet helemaal duidelijk. De blauwtongskinken steken wel snel hun tong uit als een roofvogel hen probeert aan te vallen. De vijand schrikt van die knalblauwe tong en zal de aanval snel staken.

Wetenschappers denken ook dat de skink met zijn blauwe tong een giftige addersoort nadoet, die ook zo’n kleur tong heeft. Behalve om mee te dreigen, gebruikt dit reptiel zijn tong om de lucht te proeven en te ruiken, net als een slang.

Wil je de blauwtongskink zien in DierenPark Amersfoort? Deze skink is alleen te bewonderen tijdens de wintermaanden, als de gilamonsters in winterrust zijn.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.