< Ontmoet onze dieren

Beverrat

Leer meer over de beverrat, die grote oranje tanden heeft.

Beverratten kunnen wel:

  1. 8 kilogram wegen.
  2. 65 centimeter lang worden.
  3. 12 jaar oud worden.
  4. 5 minuten onder water blijven.

Waar leven beverratten?

Oorspronkelijk komt de beverrat uit Zuid-Amerika, maar mensen hebben hen over de wereld verspreid om te fokken voor hun pels. Wanneer er per ongeluk een beverrat wegliep, konden zij vaak prima overleven in hun nieuwe omgeving. Tegenwoordig zijn de beverratten hierdoor ook in Europa en Noord-Amerika te vinden. Beverratten leven in gebieden met veel water, want zij zijn gek op rivieren en meren waar de waterkant vol staat met planten. In de oeverwand graven zij een tunnel naar hun hol, deze gang is soms wel vijftien meter lang. Wanneer de oeverwand niet geschikt is om in te graven, verzamelt de beverrat riet en maakt hiervan een hol in ondiep water of op het land.

De beverratten zijn ’s nachts het meest actief en gaan dan op zoek naar voedsel. De hele dag door zijn deze dieren bezig met hun hygiëne. Zij poetsen hun vacht mooi schoon en na het eten zijn hun tanden aan de beurt. Tijdens het wassen wordt het vet uit de vetklieren naast de mond over het lichaam uitgesmeerd om hun vacht waterafstotend te houden.

Wat eten beverratten?

Beverratten kunnen met gemak door de dikste boomstammen heen knagen met hun sterke tanden. De beverrat is een planteneter, dat noem je ook wel herbivoor. Waterplanten worden vooral gegeten, maar zij lusten ook wel af en toe een mossel of een slak. Beverratten halen hun voedsel niet alleen uit het water. Op het droge kunnen zij grazen als een schaap en knabbelen op takken en bladeren als een konijn.

Hoe worden beverratten geboren?

Als het om de liefde gaat, laten beverratten zich niet beperken tot één seizoen. Zij hebben geen specifieke paartijd, dat betekent dat zij het hele jaar door jongen kunnen krijgen. In het wild leven beverratten in koppels. De samenstelling van de paren kan nog wel eens wisselen, omdat één van de twee het dan toch gezelliger vindt met een andere beverrat. Wanneer er een geslaagde dekking heeft plaatsgevonden, is de moeder ongeveer vier maanden drachtig. Dit noem je de draagtijd. Meestal worden er drie tot zes jongen geboren. Soms worden er wel dertien kleintjes per worp geboren!

Beverratten zijn nestvlieders, dat betekent dat zij snel het nest verlaten. ‘Vlieden’ betekent ‘vluchten’. De jonge nestvlieders kunnen meteen na de geboorte al lopen en zelf naar voedsel zoeken. Zij zijn al snel zelfstandig en bijna onafhankelijk van hun ouders. De pasgeborenen hebben al een volledige vacht en de ogen zijn open, zo zijn ze minder kwetsbaar. Moeder neemt de zorg voor de jongen op zich, vader bemoeit zich hier niet mee. De kleintjes drinken ongeveer twee tot drie maanden melk bij hun moeder. De tepels van het vrouwtje zitten niet op haar buik, maar op haar zij. Zo kan zij haar jongen ook in het water zogen.

Kunnen beverratten goed zwemmen?

Beverratten zijn gek op water! Hun lijf is helemaal gemaakt op het leven in het water. Hun oren, ogen en neusgaten liggen op één lijn. Als de dieren zwemmen, kunnen zij daardoor blijven horen, zien en ruiken. Je had het misschien niet verwacht van een beverrat, maar deze dieren zijn heel erg netjes. De hele dag door poetsen zij hun vacht en gebit. Zij gebruiken na het eten zelfs takjes als tandenstokers, zo blijft hun gebit goed schoon.

De oranje kleur van hun tanden betekent dat de dieren gezond zijn. In de ijzersterke tanden van een beverrat zit ook echt ijzer. Het metaal roest in het water en daar komt de oranje kleur vandaan.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

....