Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Buidelmuis

Leer meer over de Australische vliegende buidelmuis, het kleinste zweefzoogdier ter wereld.

  • Lengte: 8 centimeter
  • Gewicht: 15 gram
  • Leeftijd: Tot 7 jaar
  • Voedsel: Planteneter Insecteneter
  • Leefgebied: Australië
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Dit diertje kan een staart van 8 centimeter lang hebben.

Leefgebied

Waar leven vliegende buidelmuizen?

Deze bijzondere buideldiertjes komen alleen voor in Australië. Overdag verbergt de Australische vliegende buidelmuis zich in een boomholte of een zelfgemaakt nest. Het nest is bolvormig en gemaakt van bladeren en bast, en wordt gebouwd in de holte van een kleine boom. De buidelmuizen zijn vooral actief als het donker is, daarom vind je deze dieren in DierenPark Amersfoort ook in De Nacht. In dit verblijf is het overdag donker en ’s nachts licht.

buidelmuis

De vliegende buidelmuizen leven in grote groepen van soms wel dertig dieren bij elkaar. Op de uiteinden van hun vingers en tenen zitten een soort schijven. Door deze ‘zuignapjes’ vochtig te maken met zweet, kunnen buidelmuizen tegen een gladde boom omhoog klimmen. De vliegende buidelmuis wordt niet bedreigd. Toch zijn zij ook niet helemaal veilig. Op sommige plekken verdwijnen er bomen met goede holen voor nesten. Ook roofdieren als katten en vossen vinden de buidelmuizen een lekker hapje.

Voedsel

Wat eten vliegende buidelmuizen?

De vliegende buidelmuis eet insecten, wormen, vruchten, pollen, schimmels, zaden en nectar. Een uitgebreid menu! Hun lange tong heeft een borstelig puntje aan het uiteinde. Daarmee kunnen de buidelmuizen makkelijk nectar en stuifmeel uit een bloem halen.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden vliegende buidelmuizen geboren?

Naast hun handige vleugels hebben deze bijzondere muizen ook een buidel, net als een kangoeroe. Direct na de geboorte kruipt het jong helemaal zelf naar de buidel van moeder, om daar lekker warm en beschermd op te groeien.

buidelmuis jong

Een buidelmuis kan wel vier jongen tegelijk krijgen, maar vaak komen er maar twee kleintjes in de buidel. Het kleintje drinkt melk bij de moeder. Ongeveer zestig dagen blijft het jong verstopt in de buidel. Eenmaal goed behaard kruipt het jong op de rug van de moeder.

Weetje

Hoe kunnen buidelmuizen vliegen?

De vliegende buidelmuizen zijn de kleinste zweefzoogdieren ter wereld. Zij hebben een speciaal stukje huid tussen hun ellebogen en knieën, het ‘vliegmembraan’. Daardoor kunnen zij blijven zweven. Zij vliegen dus niet echt, zoals de naam doet vermoeden, maar zij zweven. Buidelmuizen kunnen zwevend een afstand van wel dertig meter afleggen.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.