Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Mantella

Leer meer over de gouden mantella, een felgekleurd kikkertje.

  • Lengte: 3 centimeter
  • Leeftijd: Tot 8 jaar
  • Voedsel: Insecteneter
  • Leefgebied: Madagaskar
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: Madagaskar is de enige plek ter wereld waar deze kikkersoort voorkomt.

Leefgebied

Waar leven gouden mantella’s?

In het wild vind je de gouden mantella in het oosten van het Afrikaanse eiland Madagaskar. Dit is de enige plek ter wereld waar deze kikkersoort voorkomt. Zij wonen daar in moerasgebieden, op een hoogte van ongeveer één kilometer. Helaas wordt dit felgekleurde kikkertje wel ernstig bedreigd. Er verdwijnt steeds meer natuurlijk leefgebied voor de mantella’s op het eiland.

mantella

Een gouden mantella is maar dertig millimeter groot, dat is ongeveer net zo breed als je duim. Zij zijn misschien wel klein, maar deze kikkertjes vallen zeker op! Het hele lichaam van de gouden mantella is namelijk feloranje of rood. Ze beschermen zichzelf tegen vijanden met hun felle kleuren en hun gif. Het gif halen de kikkers uit hun voedsel. Zij eten namelijk mieren en giftige insecten, die hun gif op hun beurt weer binnenkrijgen door het eten van giftige planten.

Voedsel

Wat eten gouden mantella’s?

Deze kikkertjes zijn echte insecteneters. De gouden mantella’s eten elk insect dat in hun bek past.

mantella

Liefde en Opvoeding

Hoe worden gouden mantella’s geboren?

In de regentijd lokken de mannen de vrouwen naar hun territorium met enkele of dubbele klikgeluidjes. De vrouw kan wel 110 eitjes in één keer leggen! De eieren legt zij op het mos of in schors dicht in de buurt van water. De eitjes zijn niet groter dan twee millimeter. Hierna laat het vrouwtje haar nest achter. Na ongeveer twee weken kruipen er kikkervisjes uit de eitjes.

mantella

Door de regen worden de kikkervisjes het water in gespoeld. De jonge mantella’s eten de algen die zij in het water kunnen vinden. Na zes tot acht weken veranderen de kikkervisjes in groene kikkertjes. De felle kleur komt pas enkele weken later. Het duurt een jaar tot de kikkers volwassen zijn.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.