Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Kakkerlak

Leer meer over de Madagaskar sissende kakkerlak, de opruimer van de natuur.

  • Lengte: 8 centimeter
  • Gewicht: 5 gram
  • Leeftijd: 5 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Madagaskar
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Kakkerlakken hebben een belangrijke rol in de natuur. Zij ruimen al het rottend materiaal op.

Leefgebied

Waar leven sissende kakkerlakken?

Overal ter wereld komen kakkerlakken voor, behalve op de Noord- en Zuidpool. Er bestaan wel meer dan 4.000 soorten kakkerlakken. De Madagaskar sissende kakkerlak kun je tegenkomen op het Afrikaanse eiland Madagaskar, zoals je misschien al had geraden. Hier leven zij tussen de bladeren op de grond van tropische regenwouden. Door hun platte vorm kunnen ze gemakkelijk bewegen tussen de bladeren. De sissende kakkerlak heeft zijn naam niet zomaar gekregen. Deze dieren maken namelijk een sissend geluid wanneer er gevaar in de buurt is. Dit geluid is dan op vier meter afstand te horen!

kakkerlak

Kakkerlakken kunnen tegen muren en zelfs tegen glas op klimmen. Dit komt door de haakjes die aan hun pootjes zitten. De mannen van de sissende kakkerlakken hebben een eigen territorium. Vaak is dit gebied niet groter dan een steen. In het territorium van een man kunnen meerdere vrouwen leven. Als een ander mannetje in zijn gebied komt, gebruikt de kakkerlak zijn rugschild. Daar zitten drie sterke knobbels op, waarmee zij kunnen vechten met andere mannetjes. Zij duwen hun knobbels tegen elkaar en houden zo een duwwedstrijd.

Voedsel

Wat eten sissende kakkerlakken?

Kakkerlakken hebben een belangrijke rol in de natuur. Zij ruimen al het rottend materiaal op. De kakkerlakken eten vooral rottende plantenresten,  gevallen fruit, kleine insecten en dierlijke resten.

kakkerlak

Liefde en Opvoeding

Hoe worden sissende kakkerlakken geboren?

De dames laten een geurtje achter voor de mannen. De mannetjes hebben speciale zintuigen op hun antennes om deze geuren op te vangen. De mannen zijn daardoor makkelijk te herkennen aan hun bredere antennes. Een vrouwtje legt maar één keer in haar leven eitjes. Zij zorgt dan ook wel in één keer voor voldoende nakomelingen. Kakkerlakken zijn ‘eierlevendbarend’. Dit betekent dat de eieren binnenin het lichaam van de moeder worden uitgebroed. Bij kakkerlakken kunnen dit wel twintig tot veertig eitjes zijn! Soms komen de jongen al na twee maanden ter wereld, maar het kan ook wel zeven maanden duren. Hoe lang dit duurt, hangt af van de temperatuur, de luchtvochtigheid en hoeveel voedsel er is. Als alle omstandigheden perfect zijn, wordt de draagtijd korter. De jongen lijken precies op hun moeder, maar ze zijn nog helemaal wit. Het duurt een paar uur voordat zij donker zijn en hun schild hard is.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.