Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Otter

Leer meer over de Aziatische kleinklauwotter, de kleinste ottersoort.

  • Lengte: 45 centimeter
  • Gewicht: 4 kilo
  • Leeftijd: Tot 15 jaar
  • Voedsel: Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: India, China en Zuidoost-Azië
  • Status: Kwetsbaar
  • Weetje: Otters kunnen wel 12 verschillende geluiden maken.

Leefgebied

Waar leven Aziatische kleinklauwotters?

Er zijn maar liefst dertien verschillende ottersoorten, verspreid over de hele wereld. De Aziatische kleinklauwotter leeft, zoals je misschien al had verwacht, in Azië. In India, China en Zuidoost-Azië kun je deze ottersoort tegenkomen in het wild. Zij leven voornamelijk in natte gebieden, zoals mangrove, moerassen en rivieren. Het jachtgebied van de kleinklauwotters kan heel groot zijn, wel 30 vierkante kilometer. Binnen hun gebied hebben de otters vaste paden en routes. Deze markeren ze door regelmatig een heerlijke dampende hoop mest neer te leggen. Ook wrijven zij hun lichaam tegen bomen, stenen en van alles aan. Indringers zijn dus ook zeker niet welkom in het gebied!

otter

De kleinklauwotters hebben maar gedeeltelijk zwemvliezen tussen hun tenen, hierdoor zijn zij de slechtste zwemmers onder de otters. Deze otters zijn daarom ook vaker op het land te vinden. Hun kleine ronde oren en neus zijn wel aangepast aan het leven in het water. Zij kunnen deze onder water afsluiten. Onder de bruine haren hebben zij een zeer dichte en donzige ondervacht, die houdt de otters warm als zij zwemmen.

Het regenwoud op Borneo wordt bedreigd door bosbranden. In dit natuurgebied woont onder andere de Aziatische kleinklauwotter. Om deze dieren te beschermen komt het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund en Borneo Nature Foundation in actie. Zij doen dit onder andere door lokale bewoners boompjes te laten kweken en die vervolgens terug te plaatsen in de natuur. Op die manier wordt het natuurgebied hersteld. Daarnaast zorgt organiseert de Borneo Nature Foundation activiteiten om mensen bewust te maken van het gevaar van vuur voor de natuur. 

Voedsel

Wat eten Aziatische kleinklauwotters?

De Aziatische kleinklauwotters zien er misschien schattig uit, maar het zijn echte rovers. Zij eten bijvoorbeeld graag vissen, krabben, schelpdieren en kikkers. Schelpen breken zij handig open met een steen. Wanneer dit niet lukt, leggen de otters de schelpen ook weleens in de zon en wachten totdat de schelpdieren zelf uit hun schelp kruipen.

otter

Kleinklauwotters kunnen heel goed voelen met hun voorpoten. In donker en troebel water kunnen zij op deze manier zonder moeite voedsel vinden. De otters jagen vaak alleen, maar zijn soms ook in grote groepen te vinden.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Aziatische kleinklauwotters geboren?

Deze dieren zijn monogaam, dat betekent dat zij niet vaak van partner wisselen. Zowel de vader als de moeder helpen met het bouwen van het nest en met het opvoeden van de jongen. Een otterstel kan twee keer per jaar jongen krijgen. Na een draagtijd van ongeveer twee maanden worden er één tot vier jongen geboren. De kleintjes wegen bij de geboorte zo’n vijftig gram en zijn nog erg kwetsbaar. De ouders houden de jonge otters dan ook veilig binnen in hun nest.

otter

De eerste maand blijven de oogjes nog dicht. Na tien weken komen de jongen voor het eerst mee naar buiten. Na twaalf weken mogen zij de eerste keer het water in en leren zij om vast voedsel te eten. Ottermoeders leren hun jongen jagen door een prooi die zij hebben gevangen, weer los te laten. De kleintjes moeten dan zelf achter de vis of kikker aan. Spelenderwijs leren zij de snelheid van een vluchtende prooi in te schatten en leren de ottertjes de eigenschappen van water kennen. Jonge otters worden ook wel pups genoemd. Otters blijven hun hele leven speels en actief. Onze otters spelen dan ook vaak met steentjes die zij vinden op de bodem van de vijver.

Weetje

Hoe lang kunnen otters onder water zwemmen?

Waarom zijn otters zo dol op water?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.