Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Hamerkop

Leer meer over de hamerkop,  de fanatiekste nestbouwer.

  • Lengte: 60 centimeter
  • Gewicht: 400 gram
  • Leeftijd: 20 jaar
  • Voedsel: Vleeseter Viseter
  • Leefgebied: Centraal- en Zuid-Afrika
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: De hamerkop maakt de grootste nesten van alle vogels die er zijn.

Leefgebied

Waar leven hamerkoppen?

Ten zuiden van de Sahara en op het Afrikaanse eiland Madagaskar kun je de hamerkoppen tegenkomen. Erg kieskeurige vogels zijn het niet: zolang er water in de buurt is en bomen of rotsen om in te kunnen broeden en rusten, zijn de hamerkoppen tevreden.

hamerkop

Tijdens het broedseizoen zijn de hamerkoppen in kleinere groepen van ongeveer tien vogels te spotten. Buiten deze maanden kunnen er groepen ontstaan van wel vijftig vogels! Hamerkoppen kun je herkennen aan hun geluid. Deze vogels maken een hard en hoog geluid, dat een beetje klinkt als menselijk lachen.

Voedsel

Wat eten hamerkoppen?

Hamerkoppen zijn echte vleeseters. Deze vogels lusten kikkers, wormen, vissen en kreeftjes.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden hamerkoppen geboren?

Dit dier is bij lange na niet de grootste vogel, maar de hamerkop maakt wel de grootste nesten van alle vogels die er zijn! Vaak worden er takken, modder en gras gebruikt. De buitenkant van het nest wordt door het mannetje vaak ook nog versierd met allerlei kleurige dingen, zoals bloemblaadjes of ander materiaal dat hij kan vinden.

hamerkop

Het vrouwtje legt vijf tot zes eieren in het bouwwerk. Na ruim een maand komen de hamerkop-kuikens uit het ei gekropen.

Weetje

Hoe groot wordt het nest van een hamerkop?

Het bouwwerk kan soms wel twee meter breed zijn en sterk genoeg zijn om het gewicht van een mens te dragen. Hamerkoppen maken hun nest van verschillende materialen die zij kunnen vinden. In een nest zitten vaak wel meer dan 10.000 takjes verwerkt. Vaak worden er takken, modder en gras gebruikt.

hamerkop

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.