Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Eikelmuis

Leer meer over de eikelmuis, een ernstig bedreigde Nederlandse soort.

  • Lengte: 17 centimeter
  • Gewicht: 80 gram
  • Leeftijd: 7 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter Vleeseter
  • Leefgebied: West- en Midden-Europa
  • Status: Bijna bedreigd
  • Weetje: Een eikelmuis kan een staart van 15 centimeter lang hebben.

Leefgebied

Waar leven eikelmuizen?

In het grootste deel van Europa komt de eikelmuis voor. Ook in Nederland is deze slaapmuis te vinden, in het zuiden van Limburg. Eikelmuizen leven in hellingbossen met een struiklaag. Deze dieren zijn vooral ’s nachts actief, vanaf de schemering tot zonsopkomst. Hoe hoger de temperatuur, hoe eerder de eikelmuis zijn schuilplaats verlaat.

eikelmuis

De eikelmuizen vinden te weinig eten tijdens de koude maanden. In de winter houden zij daarom een winterslaap. Zij rollen zich op tot een bolletje in een nestje van mos. Soms slapen zij ook in een nestkastje. De eikelmuizen slapen de hele winter door. Een aantal keer worden zij heel even wakker om te plassen en een druppel vocht van hun vacht te drinken. Eikelmuizen leven met hun familie. Ook hun winterslaap houden zij soms in grote groepen. In Nederland is de eikelmuis helaas ernstig bedreigd. De grootste oorzaken zijn roofdieren en kou tijdens de winterslaap.

Voedsel

Wat eten eikelmuizen?

Eikelmuizen eten geen eikels, zoals je misschien zou denken. Zij zijn omnivoren, alleseters dus. In het najaar staan fruit, bessen, hazelnoten, walnoten en zaden op het menu. Genoeg eten om voor te bereiden op de winterslaap! Soms eten zij ook insecten, slakken en vogeljongen en heel af en toe zelfs andere muizen! Dat zou je misschien niet van zo’n schattige slaapmuis verwachten.

eikelmuis

Liefde en Opvoeding

Hoe worden eikelmuizen geboren?

Na de winterslaap begint het paarseizoen. Na een draagtijd van ongeveer twintig dagen worden meestal vier tot zes jongen geboren. Zij worden kaal en blind geboren in een nest van mos. Na ongeveer drie weken gaan de ogen open. Als de kleintjes ongeveer een maand oud zijn, gaan zij voor het eerst op pad buiten het nest. Tijdens de eerste verkenningstochten zitten de jongen soms op de rug van hun moeder.

Weetje

Waarom eet de eikelmuis geen eikels?

Waarom zie ik de eikelmuis niet?

Eikelmuizen zijn vooral ’s avonds en in de nacht actief. Hoe warmer het is, hoe eerder de eikelmuis het holletje verlaat. Deze knaagdieren vinden te weinig voedsel tijdens de koude maanden. Daarom houden zij in de winter een winterslaap. In de lente worden eikelmuizen weer wakker.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.