Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Votsotsa

Leer meer over de votsotsa, het grootste knaagdier van het eiland Madagaskar.

  • Lengte: 35 centimeter
  • Gewicht: 1,5 kilo
  • Leeftijd: Tot 12 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter
  • Leefgebied: In het Menabe gebied van het eiland Madagaskar
  • Status: Ernstig bedreigd
  • Weetje: Votsotsa's kunnen wel één meter hoog springen.

Leefgebied

Waar leven votsotsa’s?

Votsotsa’s komen alleen voor op een klein gedeelte van het eiland Madagaskar. Zij leven daar in stukjes loofbos in het Menabegebied, dat ongeveer tweehonderd vierkante kilometer groot is. Votsotsa’s worden bedreigd in het wild, hun leefgebied wordt steeds kleiner door het kappen van bomen. Votsotsa’s stellen hoge eisen aan hun leefomgeving, zo moeten er droge bossen zijn met zanderige grond en een droog bladerdek. Overdag wonen deze dieren in ondergrondse holenstelsels die bescherming bieden tegen roofdieren en hitte. ’s Avonds, als de votsotsa’s hun holen verlaten, lopen er vaak mensen met honden in het bos. Votsotsa’s zijn dan een makkelijk slachtoffer en het gebeurt dan ook regelmatig dat zij worden gepakt door de loslopende honden.

votsotsa

Zowel het mannetje als het vrouwtje is territoriaal. Dat betekent dat zij geen onbekende soortgenoten in hun gebied toelaten. Het maakt niet uit hoeveel voedsel er aanwezig is, zij verdedigen hun territorium en markeren dit door middel van urine en geur. Door zaden te eten, voorkomen zij dat er te veel van één plantensoort groeit en de grond blijft lekker los door hun gegraaf. Op Madagaskar vervullen votsotsa’s zo de functie die konijnen in Europa hebben.

Voedsel

Wat eten votsotsa’s?

In ons dierenpark wonen de votsotsa’s in De Nacht. Hier is het overdag donker en ’s nachts licht. Votsotsa’s worden namelijk pas actief als het donker is. Zij gaan dan vaak op zoek naar eten. Votsotsa’s zijn herbivoren, planteneters dus. Zij scharrelen alleen of in koppels de grond af op zoek naar gevallen fruit, zaden en bladeren. Soms eten zij zelfs boomschors. Tijdens het eten zitten zij vaak op hun achterpoten en houden ze het voedsel vast in hun voorpoten, net als hamsters.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden votsotsa’s geboren?

Votsotsa’s zijn monogaam, dat betekent dat een stelletje hun hele leven bij elkaar blijft. Monogamie is heel zeldzaam bij knaagdieren. Pas als één van beide doodgaat, staat de achtergebleven votsotsa open voor een nieuwe partner. Als het mannetje niet meer leeft, blijft het vrouwtje in hun hol en territorium. Wanneer er een andere man naar haar gebied trekt, vormen zij een nieuw paartje. Mannen die alleen achterblijven verlaten soms wel hun thuis om op zoek te gaan naar een nieuw vrouwtje. Het aantal jongen dat geboren wordt tijdens het paarseizoen is afhankelijk van het voedselaanbod. Meestal worden er één of twee jongen geboren. Bij ons in DierenPark Amersfoort zijn er soms meerdere nestjes per jaar, dit komt omdat er voldoende voedsel is.

votsotsa

Pasgeboren jongen zijn ongeveer vijf tot acht centimeter groot. Zij hebben dun grijs haar, maar dit is nauwelijks te zien. Votsotsa’s zijn nestblijvers, de kleintjes blijven na hun geboorte nog zo’n zes weken in het hol. Zij zijn compleet afhankelijk van hun ouders en kunnen zelf nog bijna niets. Na ongeveer een maand begint het jong voorzichtig te lopen, maar het wordt nog wel vaak aan het nekvel gedragen door de ouders. De jonge mannetjes verlaten het hol en territorium voorgoed als zij ongeveer één jaar oud zijn. Wanneer zij een eigen territorium en een partner vinden, kunnen zij zich voortplanten. Meestal lukt dit niet meteen en krijgen zij op tweejarige leeftijd hun eerste nestje. De vrouwtjes krijgen ook na twee jaar hun eerste nestje, want dan pas verlaten zij het territorium van hun ouders.

Weetje

Kunnen votsotsa’s goed graven?

De votsotsa is eigenlijk een soort rat, maar hij gedraagt zich als een konijn. Zij graven holen om in te wonen. Het gangencomplex van een votsotsa kan wel een meter diep zijn, met een diameter van wel vijf meter. Het gangenstelsel heeft vaak meerdere ingangen, soms wel zes verschillende. Slim, want zo is er altijd een mogelijkheid om te ontsnappen aan een roofdier. Als de votsotsa zijn gangenstelsel verlaat wordt de ingang altijd netjes dichtgemaakt met aarde of bladeren. Naast het graven als een konijn kan een votsotsa ook goed huppelen. Zij lopen vaak op alle vier hun poten. De achterpoten zijn groter, waardoor zij ook kunnen springen als een kangoeroe.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.