Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Kip

Leer meer over de Barnevelder kip, een echt Hollands kippenras.

  • Gewicht: 3,5 kilo
  • Leeftijd: Gemiddeld 8 jaar
  • Voedsel: Planteneter Insecteneter
  • Leefgebied: Overal ter wereld
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Barnevelder kippen zijn sociale vogels.

Leefgebied

Waar leven Barnevelder kippen?

In ons dierenpark vind je de Barnevelder kippen op het Boerenerf. Dit kippenras, zoals je vast al had verwacht, dankt de naam aan de plaats waar het is ontstaan. In de omgeving van de gemeente Barneveld werden in de twaalfde en dertiende eeuw al kippen gehouden. Een Barnevelder kip kan makkelijk 200 eieren in een jaar leggen. Tegenwoordig kun je deze kippen overal ter wereld vinden.

kip

Kippen leven graag in gebieden waar zij kunnen scharrelen. Een plek met zand vinden zij ook fijn, zodat zij een zandbad kunnen nemen. In de nacht slapen de kippen graag op een stok. In het wild vind je hen daarom vaak in bomen, veilig verstopt voor hongerige roofdieren. Barnevelder kippen zijn sociale vogels. Zij leven vaak in harems, die bestaan uit een man met meerdere vrouwen.

Voedsel

Wat eten Barnevelder kippen?

Kippen eten groenten, zaden, insecten en wormen. Zij eten ook vaak steentjes. Vogels doen dit omdat zij geen tanden hebben.

kip

Zij slikken hun eten in één keer door, maar het eten moet natuurlijk wel worden vermalen, zodat de voedingsstoffen eruit kunnen. De steentjes komen in de maag van de kip en door de knedende beweging van de maag samen met de steentjes wordt het eten fijngemalen.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden Barnevelder kippen geboren?

De eieren van de Barnevelder kippen zijn donkerbruin. De kip houdt de eieren warm en draait ze elke vijf minuten om. Na 21 dagen broeden komen er kuikens uit de eieren gekropen. De kuikens kunnen direct lopen, eten en piepen.

kip kuiken

De eerste dagen brengen zij door tussen de warme donsveren van hun moeder. Een kuiken bestaat nog vooral uit dons, na een paar dagen verschijnen de eerste veertjes.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.